Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

 

aktualno2
DOZOREVANJE GROZDJA 2017

(KGZ Novo mesto)

 

 

 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!
 
Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 6000 vinogradnic in vinogradnikov.

Zimska rez

Zimska rez vinske trte je prvo vinogradnikovo opravilo v vinogradih, opravimo jo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko trta odžene prve mladice in ko zrastejo do primerne dolžine, kot krono zimske rezi, opravimo še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

Strokovne prikaze rezi v zimskem času izvajajo tudi nekatera naša vinogradniška društva. Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

3. Akademija cvičkovega turizma

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je v sodelovanju z Grmom Novo mesto-Centrom biotehnike in turizma ter ob podpori občine Trebnje, mestne občine Novo mesto, Društva vinarjev Trebnje in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, organizirala 3. Akademijo cvičkovega turizma z naslovom Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem. Prireditev je bila 11. 11. 2016 ob 14. uri v prostoru velike predavalnice Grma Novo mesto-Centra biotehnike in turizma. Odvijala se je v novembrskem obdobju, ko častimo sv. Martina in spremljamo zorenje mošta ter njegov prehod v vino, sodi pa v okvir prireditve 44. Tedna cvička. 
 

3.akademija 2016

Preberi več

Priprave na 45. Teden cvička že potekajo

Organizatorji 45. Tedna cvička, ki bo v Trebnjem potekal v času od 26. do 28. maja 2017 sporočajo, da so svojo prisotnost na največji dolenjski prireditvi, že potrdili ansambli, ki bodo poskrbeli za nepozabno vzdušje, in sicer:

  • v petek - Ansambel Saša Avsenika,
  • v soboto - Dejan Vunjak in Brendijeve barabe ter
  • v nedeljo - Ansambel Veseli Dolenjci

s avsenikvunjakveseli dolenjci 

Kot smo na naši spletni strani že poročali bodo, poleg ZDVD in Občine Trebnje, glavni organizatorji odmevne prireditve VTD Čatež pod Zaplazom, DV "Lisec" Dobrnič in DV Trebnje.

Prijava pridelka in vodenje kletarske evidence

upravna-enota-sevnicaSkladno z veljavno zakonodajo smo pridelovalci, do 20. novembra 2014, dolžni prijaviti pridelek, in sicer:

  • če obdelujemo 0,1 ha ali več vinograda,
  • če obdelujemo manj kot 0,1 ha vinograda in pridelek grozdja, mošta, vina oziroma drugih proizvodov tržimo.

Tudi pridelovalec (samostojni podjetnik, družba in zadruga) je dolžan podatke o kupljenem grozdju, moštu, neustekleničenem vinu in drugih proizvodih, namenjenim donegovanju, Upravni enoti prijaviti najpozneje 30 dni po nakupu, vendar pred nadaljnjo prodajo, razen nakupa pridelka grozdja, ki ga mora sporočiti najpozneje do 20. novembra.

Z novim vinskim letnikom pa ne pozabimo tudi na vodenje kletarske evidence. Zakonsko podlago za to določata Zakon o vinu (Uradni list RS, št. 105/2006) in Pravilnik o kletarski evidenci in spremnih dokumentih za promet z vinom (Uradni list RS, št. 96/2009). Vodenje kletarskega dnevnika pa narekuje tudi dobra kletarska praksa, ne le zaradi zakonodajnih obvez, temveč tudi zaradi lažje sledljivosti, izboljšanja naših kletarskih procesov in pridelave neoporečnih vin.

V kletarski evidenci je za vino in druge proizvode iz grozdja in vina treba voditi naslednje podatke:

  1. o količini pridelanega vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina ter o dobavljenih in odpremljenih količinah;
  2. vse postopke, ki so bili izvedeni pri pridelavi in donegovanju vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina;
  3. vodimo evidenco za uporabo proizvodov, kot so: saharoza, zgoščen grozdni mošt, rektificiran zgoščen grozdni mošt, proizvode, ki se uporabljajo za dokisanje in proizvode, ki se uporabljajo za razkis, žganja, destilirana iz vina.

Vsi podatki se vodijo ločeno za vsak pridelek, ki nosi v registru pridelovalcev grozdja in vina svojo identifikacijsko številko, in jih je treba vpisati v kletarsko evidenco najpozneje v desetih delovnih dneh po postopku, dobavi, uporabi oziroma odpremi. Oblika kletarske evidence sicer ni strogo ni predpisana, lahko se vodi v pisni obliki ali na elektronskem mediju.

Trgatev danes in nekoč

trgatev nekoc

Pred leti se je v času trgatve iz vinogradov v veliko večji meri kot danes slišalo vriskanje, petje, ponekod tudi harmonika. Priprave na ta jesenski praznik so se začele že vsaj dva tedna pred začetkom, ko so zamočili posode. O tem, kako smo na Dolenjskem trgali včasih, so za portal RTV SLO obujali spomine Silva Kralj, predsednik ZDVD Matjaž Jakše, Jože Oštir, ambasador cvička Ivan Vizlar in Marija Vrhovšek (na sliki zgoraj). 

Več lahko preberete v prispevku, ki je bil na portalu RTV SLO objavljen 9. oktobra: PREBERI VEČ>>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih