Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD).

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Zaključeno ocenjevanje vin 52. Tedna cvička

(foto Slovenske novice in KGZS Zavod Novo mesto)

V torek in sredo 16. in 17. aprila 2024, je potekalo ocenjevanje vin v okviru 52. Tedna cvička. V ocenitev je prispelo 540 vzorcev, od tega v kategoriji cvičkov 17 kandidatov za naziv kralja cvička. V torek je na KGZS Zavodu Novo mesto potekala svečana otvoritev ocenjevanja, katerega je odprl slavnostni govornik, predsednik KGZ Slovenije Roman Žveglič. Že v sredo popoldan je bil znan novi kralj cvička, ki je po dveh letih zopet postal Andrej Grabnar iz DV Raka. Popoldan istega dne so ga v Hiši vina Grabnar, Ardro pri Raki, obiskali predstavniki ZDVD, cvičkovega dvora in organizatorja ocenjevanja, KGZS Zavoda Novo mesto. Naslov šampiona ocenjevanja je prejel vinogradnik in vinar Marjan Jelenič iz DV Kostanjevica na Krki, za vino laški rizling suhi jagodni izbor 2017 z oceno 19,50. Iskrene čestitke novemu kralju cvička in šampionu ocenjevanja vin 52. Tedna cvička. Čestitamo tudi vsem ostalim sodelujočim vinogradnicam in vinogradnikom, ki ste sodelovali na ocenjevanju vin ZDVD. 

Objavljamo rezultate iz ocenjevanja, ki bodo z več podrobnosti objavljeni tudi v priložnostni publikaciji.

Rezultati ocenjevanja (po sortah, odličja) >>>
Rezultati ocenjevanja (po društvih) >>>

Festival cvička 2024 bo v Novem mestu, in sicer v dneh od 24. do 26. maja 2024. Program festivala >>>

Rezultati ocenjevanja vin 51. Tedna cvička

Na povezavi najdete rezultate ocenjevanja vin, ki smo ga izvedli pred 51. Tednom cvička. Prireditev 51. Teden cvička bo potekala v sklopi Festivala cvička 2023, zadnji vikend v maju. Objavljeni so rezultati udeležencev ocenjevanja, ki so z javno objavo soglašali. 

R E Z U L T A T I >>>

Ocenjevanje vin je v Novem mestu potekalo med 12. do 14. aprilom 2023, skupaj pa so ocenjevalne komisije ocenile 618 vzorcev vin iz vseh 32 vinogradniških društev, članic ZDVD. Čestitamo vsem sodelujočim vinogradnicam in vinogradnikom.

Nasvidenje na Festivalu cvička 2023 v Novem mestu! 
Časovnica in program prireditve Festival cvička 2023 >>>

Zaključeno ocenjevanje vin 51. Tedna cvička

(fotografije: Tanja Jakše Gazvoda)

V sredo, 12. aprila 2023 smo v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske po krajšem svečanem programu pričeli z ocenjevanjem vin 51. Tedna cvička. Potekalo je tri dni, in sicer na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. V oceno ste nam vinogradnice in vinogradniki zaupali 618 vzorcev vaših vin iz Dolenjske in dela Posavja. Med drugim 202 cvička, od tega 22 kandidatov, ki so izpolnjevali pogoj za kralja cvička. Mer sortnimi vini je bila najbolj zastopana modra frankinja (132 vzorcev, med njimi tudi starejših letnikov), kar tudi kaže, kakšen potencial ima na Dolenjskem in v Posavju ta vse bolj cenjena vinska sorta.

V petek, 14. aprila je bilo izvedeno tako imenovano super finale, v katerega se je uvrstilo 6 vzorcev za naziv kralja cvička. Častni naziv kralja cvička letos pripada Marjanu Jeleniču iz Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki. Njegov cviček je prejel oceno 16,37. Prvak cvička z oceno 16,43 je sicer družina Murgelj - DV Straža. 

Marjan Jelenič pripada sedmi generaciji vinarjev v družini, a je hkrati prvi, ki se z vinom tudi preživlja. Z družino obdelujejo približno 10 hektarjev vinogradov, na katerih pridela v povprečju sto tisoč litrov vina, od tega kar 70 % cvička. V preteklosti je za svoja vina prejel številna priznanja, prvič pa je dosegel naziv kralja cvička.

Po ocenjevanju so delegacija vodstva ZDVD, ocenjevalne komisije, dosedanji kralj cvička Janez Colnar ter številni vinogradniki obiskali novega kralja v njegovi kleti nad Kostanjevico. Marjanu Jeleniču iskrene čestitke!

Rezultate ocenjevanja bomo v prihodnjih dneh objavili na naši spletni strani. Kralj cvička bo uradno proglašen na prireditvi Festival cvička, 26. maja v Novem mestu.

Svečana akademija ob 50-letnici ustanovitve DV Dolenjske

V Novem mestu smo v petek 21. oktobra 2022, svečano proslavili 50-letnico ustanovitve Društva vinogradnikov Dolenjske. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Slovesnosti so se udeležili številni gostje, predstavniki cvičkovega dvora in vinogradniških društev ZDVD. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

(fotografije: Milan Simončič)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih