Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Obisk na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Vinogradniki ZDVD in zveze Vinis smo obiskali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V delegaciji sta bila oba predsednika zvez g. Toplišek in g.Jurak, tajnica Vinisa, ga. Majda Luknar in obe kronani glavi iz Dolenjske, 21. Cvičkova princesa Simona Petretič in 24. Vinska kraljica Slovenije, Ana Pavlin. Na MKGP sta nas na sestanek povabila državni sekretar dr. Jože Podgoršek in Mojca Jakša, zadolžena sta tudiu za vinski sektor.

Ob predstavitvi stanja v vinogradništvu in na trgu vin, smo prisluhnili smernicam MKGP za naslednje obdobje. Strinjali smo se, da je potrebno kaj več postoriti za ohranitev vinogradniških površin, trg vina in oblikovanje kategorije Izbrana kakovost. Na področju ohranjanja vinogradniških površin, kje delujemo predvsem srednji in manjši vinogradniki, se največ pričakuje od aktivnosti medresorske delovne skupine štirih ministrstev, v kateri so prisotni še predstavniki KGZ, predstavniki zveze VINIS, predstavniki vinske družbe in družinskih vinogradniških kmetij. Državni sekretar je izpostavil dva vidika, s katerimi lahko država pomaga izboljšati stanje v vinogradništvu in vinarstvu, in sicer čimprejšnji sektorski dogovor in sprejem zakona o promociji vin, kjer morajo sodelovati tudi predstavniki proizvajalcev vinskega sektorja, kot drugo pa čimprejšnje oblikovanje kategorije "izbrana kakovost", kot to že imajo v nekaterih drugih kmetijskih panogah (mleko, meso...).

Delegacija se je udeležila še sprejema pri predsedniku Državnega zbora RS mag. Dejanu Židanu, kjer je prav tako poteka pogovor o stanju v vinogradništvu in vinarstvu.

V Radencih okronali 24. Vinsko kraljico Slovenije, dolenjko Ano Pavlin

24vinskakraljica

Nova, tj. 24. Vinska kraljica Slovenije je Ana Pavlin, ki je v letu 2018 uspešno opravljala poslanstvo 20. cvičkove princese. Na to smo še posebej ponosni tudi v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske. Uspešno poslanstvo vinskih kraljic Slovenije sta v preteklosti že izvajali 12. cvičkova princesa Martina Baškovič in 16., Maja Žibert. Ne dvomimo, da bo to uspelo tudi Ani Pavlin, ob tem svečanem dogodku ji dolenjski vinogradniki iskreno čestitamo in želimo uspešno delo!

Prihaja iz Otočca, za Vinsko kraljico Slovenije pa sta jo 10. januarja 2020 okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. V novembru 2019 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo tako predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Ana je študentka 2. letnik magisterskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

ana2Svečane prireditve v Radencih smo se udeležili tudi Dolenjci. Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske je zastopala štiri članska delegacija (ZDVD je tudi finančno podprla projekt 24. Vinske kraljice Slovenije), prisotni so bili tudi vinogradniki in vinogradnice DV Grčevje, ti so v Radence pripotovali s polnim avtobusom. Dogodek je tudi sicer potekal s pridihom Dolenjske. V programu je nastopila glasbena skupina 5K iz Trebnjega, zbrane pa so (po prvem uradnem nagovoru Ane Pavlin - kot 24. VKS in ostalih vidnih gostov na čelu z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) nagovorili še podžupan občine Novo mesto Boštjan Grobler, predsednik DV Grčevje Jože Kocjan, Maja Žibert v imenu vinskega kraljestva in vinar-pokrovitelj kraljičinega vina Jernej Martinčič iz Šentjerneja. V zaključku uradnega dela kronanja sta Jernej Martinčič in Matjaž Pavlin - Anin oče, ob spremljavi glasbene skupine zapela Slakovo pesem Deželica sonca in grozdja, kar je z močnim aplavzom pozdravilo več kot 300 udeležencev kronanja v hotelu Radin.

Delegacija ZDVD je obiskala Škocjan

Delegacija ZDVD (Uroš Flajs, Jože Perme, Darinka Krevs, Simona Petretič, Franc Jevnikar in Miran Jurak) smo v preteklih dneh obiskali Društvo vinogradnikov Škocjan. V njihovih društvenih prostorih so nas pozdravili in nagovorili predstavniki vodstva društva, praporščak ZDVD Jože Dulc, župan občine Škocjan Jože Kapler in predsednik Zveze društev in vinogradnikov Slovenije VINIS Slavko Toplišek. Namen obiska je bila zahvala ob zaključku projekta razvitja prapora ZDVD, tj. nabave, razvitja, imenovanje praporščaka, hrambe in sprejema Pravilnika o praporu. Vodstvo DV Škocjan je poskrbelo za praporščaka, odstopili so tudi prostor za hrambo našega prapora, za kar smo jim še posebej hvaležni.

Ob tej priložnosti smo na kmetiji predsednika DV Škocjan, Franca Matkota, nazdravili prihajajočemu letu.

Potomka najstarejše vinske trte tudi v mestu cvičkove prestolnice

Potomka najstarej e vinske trte

 

V petek, 29. novembra, je župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, pred rotovžem iz rok mariborskega župana Saše Arsenoviča sprejel potomko najstarejše vinske trte. Zasadili smo jo na začetku Pugljeve ulice v prestolnici cvičkove dežele, v Novem mestu. Novo pridobitev smo ob zasaditvi blagoslovili, dve novomeški sadiki pa sta dobili tudi svojega skrbnika, to je postal Peter Korene iz Društva vinogradnikov Trška gora.

DSC 3701Častni pokrovitelj potomke najstarejše trte v mestnem jedru je postal Mišo Andrijanič, pokrovitelj v imenu Zveze društev vinogradnikov Dolenjske pa Miran Jurak. V kulturnem programu so sodelovali ambasadorka cvička Lea Marija Colarič Jakše, aktualni člani cvičkovega dvora in pevska skupina Li La iz Folklornega društva Kres.

Prijava pridelka in vodenje kletarske evidence

upravna-enota-sevnicaSkladno z veljavno zakonodajo (13. člen Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, Uradni list RS, št. 16/2007, 62/2009 in 4/2016) smo pridelovalci, do 20. novembra, dolžni prijaviti pridelek, in sicer:

  • če obdelujemo 0,1 ha ali več vinograda,
  • če obdelujemo manj kot 0,1 ha vinograda in pridelek grozdja, mošta, vina oziroma drugih proizvodov tržimo.

To uredimo na Upravni enoti, kjer imamo urejen vpis v register pridelovalcev grozdja.

Z novim vinskim letnikom pa ne pozabimo tudi na vodenje kletarske evidence. 

Zakonsko podlago za to določata Zakon o vinu (Uradni list RS, št. 105/2006) in Pravilnik o kletarski evidenci in spremnih dokumentih za promet z vinom (Uradni list RS, št. 96/2009). Vodenje kletarskega dnevnika pa narekuje tudi dobra kletarska praksa, ne le zaradi zakonodajnih obvez, temveč tudi zaradi lažje sledljivosti, izboljšanja naših kletarskih procesov in pridelave neoporečnih vin.

V kletarski evidenci je za vino in druge proizvode iz grozdja in vina treba voditi naslednje podatke:

  1. o količini pridelanega vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina ter o dobavljenih in odpremljenih količinah;
  2. vse postopke, ki so bili izvedeni pri pridelavi in donegovanju vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina;
  3. vodimo evidenco za uporabo proizvodov, kot so: saharoza, zgoščen grozdni mošt, rektificiran zgoščen grozdni mošt, proizvode, ki se uporabljajo za dokisanje in proizvode, ki se uporabljajo za razkis, žganja, destilirana iz vina.

Vsi podatki se vodijo ločeno za vsak pridelek, ki nosi v registru pridelovalcev grozdja in vina svojo identifikacijsko številko, in jih je treba vpisati v kletarsko evidenco najpozneje v desetih delovnih dneh po postopku, dobavi, uporabi oziroma odpremi. Oblika kletarske evidence sicer ni strogo predpisana, lahko se vodi v pisni obliki ali na elektronskem mediju.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih