Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

47. Teden cvička

47TC

 

Letošnji, že 47. teden cvička bo ponovno v Trebnjem. Takšna je bila odločitev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, pri tem so nas soglasno podprla tri trebanjska vinogradniška društva (Čatež, Lisec–Dobrnič in Trebnje) in trebanjska občina.

Glavnina dogodkov bo potekala od petka, 24., do nedelje, 26. maja, v celotnem okviru projekta pa bodo organizirane še različne druge spremljajoče aktivnosti.

Vabimo vas, da se s podrobnostmi seznanite iz napovednika dogodkov.

Napoved dogodkov >>>

Pri letošnjem Tednu cvička se povezujemo z izvajalci projekta "Dobrote Dolenjske". Za vinogradništvo želimo navdušiti mlade, ohraniti vinorodne gorice na Dolenjskem, poživiti krajevni utrip in predstaviti tako Trebnje kot širšo Dolenjsko.

Pred prireditvijo je tradicionalno potekalo ocenjevanje vin, pri katerem so sodelovala vinogradniška društva, včlanjena v ZDVD. Ocenjevanje je potekalo od 15. do 17. aprila, ko je bil že znan tudi novi kralj cvička. Ta bo svoje poslanstvo pričel po kronanju na svečani otvoritvi, v petek 24. maja. Ob tem bo proglašen tudi novi ambasador cvička, v soboto, 25. maja pa bomo izbrali še novo cvičkovo princeso.

Kot vsako leto, se bomo tudi letos imeli lepo, zato dobrodošli na 47. Tednu cvička.

47. Teden cvička: vinogradniški pohod in cvičkova kuhna

kuhnapohodPodrobnosti o vinogradniškem pohodu in cvičkovi kuhni najdete v zloženki, na povezavi. Za razvajanje brbončič bodo poskrbeli odlični ponudniki kulinarike in dolenjskih vin. Na vinogradniškem pohodu boste spoznali še nekaj lokalnih znamenitosti.

Vabimo vas tudi k ogledu voznega reda posebnega vlaka, iz Ljubljane v Trebnje, v soboto 25. maja.

Dobrodošli na 47. Tednu cvička, v Trebnjem!

Rezultati ocenjevanja vin pred 47. Tednom cvička

rezultati TC

Na spodnjih povezavah najdete razvrstitev uvrščenih vzorcev in razdelitev odličij po društvih ter po posameznih kategorijah. Objava vključuje sodelujoče na ocenjevanju vin pred 47. Tednom cvička, ki so z javno objavo soglašali. V rezultatih še nista navedena naslova nazivov prvaka sorte pri cvičku in modri frankinji barrique, v Zborniku bomo to ustrezno popravili.

R E Z U L T A T I (po vinih) >>>

R E Z U L T A T I (po društvih) >>>
Odličja po društvih >>>

Ocenjevanje vin, na katerem so sodelovala društva vinogradnikov, včlanjena v ZDVD, je potekalo od 15. do 17. aprila na Čatežu pod Zaplazom. Za ocenjevanje ste vinogradnice in vinogradniki oddali 925 vzorcev vin.

Ocenjevalne komisije je vodil dr. Mojmir Wondra, tajniška dela pa je opravil Tone Koncilja. Čestitamo vsem sodelujočim!
Nasvidenje na otvoritvi 47. Tedna cvička, v Trebnjem, v petek 24. maja 2019.

Končano je ocenjevanje vin pred 47. Tednom cvička

kralj1 2019

V teh dneh je bilo zaključeno ocenjevanje vin, ki je na Čatežu pod Zaplazom potekalo pred 47. Tednom cvička. Za ocenjevanje je bilo tokrat oddanih 925 vzorcev vin, kar je malce več kot lani, od tega je bilo 362 cvičkov in kar 42 kandidatov za kralja cvička. Izmed njih je prepričljivo zmagal cviček vinogradnika in vinarja Roberta Jarkoviča iz Broda pri Podbočju, sicer člana DV Podbočje. Na prireditvi v Trebnjem bo 24. maja tudi uradno razglašen kot Kralj cvička 2019. V njegovi kleti so ga 17. 4. 2019 obiskali predstavniki ZDVD, cvičkovega dvora, ocenjevalnih komisij (med njimi tudi predsednik dr. Mojmir Wondra), predstavniki KGZ Novo mesto in prijatelji ter mu čestitali za doseženo kakovost. Naziv Kralj cvička je Robert Jarkovič dosegel tudi v letu 2013, kar še povečuje žlahtnost doseženega rezultata.

Rezultati ocenjevanja bodo na naši spletni strani dostopni, ko bo tehnična komisija dokončala svoje delo in uredila vse potrebno za objavo (predvidoma 25. ali 26. aprila).

8. Pohod po Slakovi poti

slakoav pot

V soboto, 4. maja 2019 vas vljudno vabimo na 8. POHOD PO SLAKOVI POTI, ki vsako leto poteka po stalno označeni Slakovi poti po Trški gori. Pohod je posvečen spominu na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendi narodno zabavne glasbe, Lojzetu Slaku. Pohodna pot je krožna, označena, nezahtevna, dolžine 7,5 km.

PREBERI VEČ (vabilo, pdf) >>>

Lepo vabljeni in nasvidenje v soboto, 4.5.2019 na Trški gori! Pohod je tudi sestavni del prireditev v okviru 47. Tedna cvička Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih