Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Končano je ocenjevanje vin pred 47. Tednom cvička

kralj1 2019

V teh dneh je bilo zaključeno ocenjevanje vin, ki je potekalo pred 47. Tednom cvička, potekalo je na Čatežu pod Zaplazom. Za ocenjevanje je bilo tokrat oddanih 925 vzorcev vin, kar je malce več kot lani, od tega je bilo 362 cvičkov in kar 42 kandidatov za kralja cvička. Izmed njih je prepričljivo zmagal cviček vinogradnika in vinarja Roberta Jarkoviča iz Broda pri Podbočju, sicer člana DV Podbočje. Na prireditvi v Trebnjem bo 24. maja tudi uradno razglašen kot Kralj cvička 2019. V njegovi kleti so ga 17. 4. 2019 obiskali predstavniki ZDVD, cvičkovega dvora, ocenjevalnih komisij, med njimi tudi predsednik dr. Mojmir Wondra, predstavniki KGZ Novo mesto in prijatelji ter mu čestitali za doseženo kakovost. Naziv Kralj cvička je Robert Jarkovič dosegel tudi v letu 2013, kar še povečuje žlahtnost doseženega rezultata.

Rezultati ocenjevanja bodo na naši spletni strani dostopni, ko bo tehnična komisija dokončala svoje delo in uredila vse potrebno za objavo.

8. Pohod po Slakovi poti

slakoav pot

V soboto, 4. maja 2019 vas vljudno vabimo na 8. POHOD PO SLAKOVI POTI, ki vsako leto poteka po stalno označeni Slakovi poti po Trški gori. Pohod je posvečen spominu na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendi narodno zabavne glasbe, Lojzetu Slaku. Pohodna pot je krožna, označena, nezahtevna, dolžine 7,5 km.

PREBERI VEČ (vabilo, pdf) >>>

Lepo vabljeni in nasvidenje v soboto, 4.5.2019 na Trški gori! Pohod je tudi sestavni del prireditev v okviru 47. Tedna cvička Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

47. Teden cvička

47TC

 

Letošnji, že 47. teden cvička bo ponovno v Trebnjem. Takšna je bila odločitev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, pri tem so nas soglasno podprla tri trebanjska vinogradniška društva (Čatež, Lisec–Dobrnič in Trebnje) in trebanjska občina.

Glavnina dogodkov bo potekala od petka, 24., do nedelje, 26. maja, v celotnem okviru projekta pa bodo organizirane še različne druge spremljajoče aktivnosti.

Vabimo vas, da se s podrobnostmi seznanite iz napovednika dogodkov.

Napoved dogodkov >>>

Pri letošnjem Tednu cvička se povezujemo z izvajalci projekta "Dobrote Dolenjske". Za vinogradništvo želimo navdušiti mlade, ohraniti vinorodne gorice na Dolenjskem, poživiti krajevni utrip in predstaviti tako Trebnje kot širšo Dolenjsko.

Pred prireditvijo bo tradicionalno potekalo ocenjevanje vin, pri katerem bodo sodelovala vinogradniška društva, včlanjena v ZDVD. Ocenjevanje bo potekalo od 15. do 17. aprila, ko bo znan tudi novi kralj cvička. Ta bo svoje poslanstvo pričel po kronanju na svečani otvoritvi, v petek 24. maja. Ob tem bo proglašen tudi novi ambasador cvička, v soboto, 25. maja pa bomo izbrali še novo cvičkovo princeso.

Kot vsako leto, se bomo tudi letos imeli lepo, zato dobrodošli na 47. Tednu cvička.

Izlet predstavnikov društev in cvičkovega dvora

Minulo soboto se je skoraj 60 udeležencev vinogradnikov ZDVD in cvičkovega dvora udeležilo strokovne ekskurzije - izleta po poteh vinskih kraljic. V lepem sončnem jutru smo prispeli na prvo destinacijo, železniško postajo Šentjur pri Celju. Po ogledu muzeja Južne železnice, smo v prostorih društva vinogradnikov Šentjur prisluhnili še predstavitvi aktivnosti društva in znamenitosti Šentjurja. Po pokušini njihovih vin smo odšli na Lent v Maribor. Pred hišo stare trte nas je pozdravila Mariborska vinska kraljica Ana Protner. Po dopoldanski kavici in malici smo pot nadaljevali v Avstrijski Klock. Pri vinarju Rudolfu Palczu smo okušali njegova vina, si ogledali klet, proizvodne prostore ter bližnji vinograd.

V povratku nas je pot vodila so aktualne, 23. Vinske kraljice Slovenije, Mete Frangež. V njihovi hiši penin smo si ogledali proizvodno, kletne prostore, poskušali predstavitev tehnologije pridelave penin in jih seveda tudi poskusili. Za večerni čas smo namenili še našo zadnjo destinacijo, tj. Turistično kmetijo Breznik v Cerkvenjaku. Po sprejemu in nagovoru gospodarja, nas je pozdravila aktualna Vinska kraljica Cerkvenjaka v spremstvu bivših dveh cerkvenjaških kraljic, po obilni večerji in čudovitih vinih, smo si ogledali še klet, kjer ni majkala harmonika in degustacija vin.

Zadovoljni, z željo, da se takšna srečanja in strokovne ekskurzije še organizirajo, smo v poznih urah prispeli v domače kraje. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v priloženi fotogaleriji.

Pričenjajo se tradicionalna društvena ocenjevanja vin

ocenbj

V naših društvih se bodo pričela tradicionalna društvena ocenjevanja vin. Kot običajno, bomo tudi letos ocenili okvirno 5000 vzorcev, največ cvička. Ocenjevanja vin, ki potekajo v vseh 32 vinogradniških društvih na Dolenjskem in v Posavju, so uvod v ocenjevanje vin, ki bo potekalo pred 47. tednom cvička.

Glede na letnik, ki ga kletarimo v naših kleteh, tudi letos pričakujemo široko paleto odličnih in bogatih vin. Vabljeni k sodelovanju, bodite del uspešne zgodbe tudi vi, udeležite se ocenjevanja, ki ga organizira vaše vinogradniško društvo.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih