Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Slovo od ambasadorja cvička

pungercarPretresla nas je vest, da je v 85. letu umrl Ivan Pungerčar, navdušen vinar in vinogradnik, dolgoletni nekdanji predsednik in častni član DV Malkovec ter amabasador cvička.

Ivano življenje je bilo do zadnjih dni zaznamovano z aktivnim udejstvovanjem na številnih področjih, še posebej pa smo ga poznali vinogradniki - kot prijatelja, navdušenega pridelovalca cvička in drugih dolenjskih vin, včasih tudi kot trsničarja. Na prvem ocenjevanju vin, letnika 1971 v organizaciji takratnega DV Dolenjska, je najvišjo oceno prejel prav cviček Ivana Pungerčarja, tako je pravzaprav postal prvi kralj cvička, čeprav je takrat prejel le diplomo.

V letu 1972 je bil na Otočcu med ustanovnimi člani Društva vinogradnikov Dolenjska, izvoljen je bil kot prvi predstavnik podružnice za Malkovec, ki se je pet let kasneje nad kletjo Hmeljnik na Malkovcu preimenovala v Ožji vinogradniški okoliš Malkovec. Predsednik OVO Malkovec in kasneje Društva vinogradnikov Malkovec, je ostal mnogo let. Njegovo delo je bilo vseskozi zaznamovano z neizmerno predanostjo vinogradništvu in vinarstvu, sodelovanju in druženju, skrbjo za stalni napredek v kvaliteti pridelanih vin, navdušeno je z nasveti pomagal mlajšim oz. manj izkušenim vinogradnikom, v okolju, kjer je deloval, pa je bil zaradi svoje vesele in prisrčne narave dobrodošel, sprejet s simpatijo in vedno spoštovan tovariš.

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske mu je leta 2013 za njegov doprinos k razvoju in ugledu dolenjskega vinogradništva podelila naziv "ambasador cvička", ki ga je s ponosom sprejel. Ivan je bil za svoje delo na več področjih odlikovan še s številnimi drugimi priznanji, med drugim tudi za zasluge v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Pungerčarjeva zidanica na Malkovcu, točneje Kumpolci - kot je pogosto dejal, in kjer smo bili vedno dobrodošli, od leta 2008 nosi spominsko obeležje v spomin na pogumno dejanje, oz. tajno skladišče orožja sevniške teritorialne obrambe iz devetdeseith let pred osamosvojitveno vojno za Slovenijo.

Od Ivana Pungerčarja se bomo poslovili na pokopališču v Tržišču, v sredo 26. avgusta ob 16. uri. V naših srcih ostaja v spominu kot iskren, delaven, spoštovan prijatelj, pošten vinogradnik, mentor, neutruden borec, optimist in domoljub, ki ga bomo na naših srečanjih neizmerno pogrešali.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih