Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

Ambasador cvička

 

48TC 41

VINKO ŠTEMBERGER - ambasadorka cvička 2020

Vinko Štemberger je vinogradnik, ki je s svojo osebnostjo, predanostjo in strokovnostjo ves čas svoje življenjske poti veliko prispeval k enotni podobi cvička, kot ga poznamo danes.

Izhaja iz kmečke družine, kjer so gojili živino in obdelovali številne kmetijske površine – predvsem za krmo živine. Prvi vinograd je obsegal 30 arov, kjer je družina zasadila blizu 700 trt iz trsnice Ružica v Srbiji, saj v tistem času druge ponudbe ni bilo. Vinograde so postopoma širili, tako da so v letih 1970–1972 že obdelovali hektar Pleterskega hriba. V vinogradih je videl velik potencial, zato je veliko pozornosti že v zgodnjih 70-ih letih namenil preventivnemu škropljenju, ustrezni rezi trte, natančnemu kletarjenju… Nekako do leta 1984 je vinogradništvo popolnoma izrinilo živinorejo z njihove kmetije. V svojih kleteh je pridelal različna vina, s katerimi je dosegal številna priznanja na lokalnem in slovenskem nivoju. Največjo pozornost in skrb pa je namenil dolenjskemu posebnežu – cvičku. Vredno pa je omeniti tudi njegova predikatna vina in penine, ki so utirale pot tej pridelavi na našem območju. Zaradi potrebe po povezovanju, izmenjavi izkušenj in strokovnemu napredku je bil Vinko Štemberger eden izmed ustanovnih članov prvega Društva vinogradnikov novomeško – mokronoškega področja v letu 1972. Kasneje se je iz tega društva razvilo več manjših in tako je bil v letu 1993 tudi ustanovni član Društva vinogradnikov Šentjernej. Društvo mu je v letu 2010 podelilo naziv Častni član. S svojim izostrenim okusom je Vinko Štemberger vrsto let kot degustator sodeloval s Kmetijskim inštitutom v Ljubljani.

Vinko Štemberger je eden od »očetov« cvička, saj je med prvimi zasajal vinograde za pridelavo tega vina. Ves čas je skrbno spremljal odnos Slovencev do tega vina, vztrajal na njegovi kvaliteti in prepoznavnosti. Nekoč, ko so gostilničarji vino kupovali še v sodih, je Vinko pripravljal promocije cvička na širšem slovenskem območju. K promociji je nemalokrat povabil tudi šentjernejske pevce ali šentjernejsko godbo, ki so s svojimi nastopi dodatno poudarili kraje, od koder so vsi skupaj prišli. S svojo ponudbo je vedno sodeloval na prireditvah Tedna cvička, predstavljal se je na turističnih in vinarskih sejmih. Pri uveljavljanju cvička kot sorte vina na evropskem nivoju je bilo tudi s pomočjo Vinka Štembergerja veliko doseženega. 

V letu 2000 je gospodarjenje predal svojemu sinu Gregorju, ki uspešno nadaljuje očetovo pot.


  

skupinska
srečanje na žalni seji, na Raki 21. 2. 2016, ob smrti prvega ambasadorja cvička, Miloša Kovačiča

 

DOSEDANJI AMBASADORJI CVIČKA

1999 MILOŠ KOVAČIČ
2000 DARKO MARJETIČ
2001 ZDRAVKO MASTNAK
2002 KATARINA MERLIN
2003 IVO KULJAJ
2004 ANTON JARKOVIČ
2005 IVAN URBANČ
2006 STANE TOMAZIN
2007 LOJZE SLAK
2008 JOŽE SIMONČIČ
2009 IVAN VIZLAR
2010 TONE PAVČEK
2011 STANE ERMAN
2012 JOŽE FRELIH
2013 PETER BRCAR, FRANC MARTINČIČ in IVAN PUNGERČAR
2014 JOŽE ŽURA
2015 JANEZ ŽIVIČ
2016 TONE ANDERLIČ in TONE HROVAT
2017 DR. PETER KAPŠ
2018 JANEZ PAVLIN
2019 DOC. DR. LEA-MARIJA COLARIČ-JAKŠE
2020 VINKO ŠTEMBERGER

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih