Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

O zvezi društev vinogradnikov Dolenjske

goriceZveza društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVD) združuje vinogradniška društva z območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelovanja, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja. Sedež Zveze je v Novem mestu na Srednji kmetijski šoli in biotehniški gimnaziji Grm.

Naloge ZDVD:

  • skrb za dvig strokovnega znanja svojih članov
  • organizacija predavanj, tečajev, posvetovanj, seminarjev in konferenc
  • organizacija vsakoletne prireditve Teden cvička in ocenjevanje vin
  • organizacija javnih predavanj s področja delovanja Zveze stimuliranje javnosti za sodelovanje na področju vinogradništva
  • vzpodbujanje sodelovanja raziskovalnih inštitucij in posameznih strokovnih služb za uresničitev posameznih projektov Zveze

Najvišji organ Zveze je Skupščina, katere člani so vinogradnice in vinogradniki včlanjenih društev. Izvršilni organ Zveze je Upravni odbor, ki ga sestavljajo predsedniki Upravnih odborov včlanjenih vinogradniških društev. Upravni odbor vodi predsednik, ki ga izvoli skupščina. Maja 2013 je bil za predsednika Upravnega odbora ZDVD s štiriletnim mandatom izvoljen Matjaž Jakše.

apnenikUstanovitev zveze
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na Dolenjskem in v Posavju ni bilo nikogar, ki bi se načrtno ukvarjal z vinogradništvom. Ta panoga ni zanimala ne bivšega okraja, ne občin, ne zadrug skratka, vinogradniki so bili prepuščeni sami sebi in o kakšnem razvoju in napredku vinogradništva v tem delu Slovenije ni bilo mogoče niti razmišljati.

Pri trgovskem podjetju Hmeljnik v Novem mestu so imeli kot glavno dejavnost promet z vinom, kasneje pa so se začeli ukvarjati še z vinogradništvom in trsničarstvom. Ko se je z njimi povezal takratni referent Tit Doberšek, je bil izpostavljen interes o povezavi vinogradnikov v skupnem društvu. Prva pobuda za društvo je bila podana na posvetu vinogradnikov v Kostanjevici, ki ga je jeseni 1971 sklical Agrokombinat Krško. Zamisel je dozorela na ocenjevanju vin novomeško-mokronoškega vinorodnega okoliša, 3. aprila 1972. leta. Alfonz Čučnik, takratni direktor Hmeljnika, se je spominjal: «Če smo si želeli, da bi se tudi na Dolenjskem kaj naredilo na področju vinogradništva, smo se morali organizirati. S Titom Doberškom sva se odpeljala k Janezu Toplaku v Juršince v Slovenskih goricah, kjer so se ravno takrat pripravljali na ustanovitev društva. Po zgledu njihovih pravil smo naredili naša in za 18. junij 1972 sklicali ustanovni občni zbor v prostorih hotela Otočec. Povabili smo 91 vinogradnikov iz občin Trebnje, Sevnica in Novo mesto. Prišlo jih je kar 110. Ustanovitev društva je med dolenjskimi vinogradniki naletela na velik odmev, pa tudi takratni politiki so bili veseli, da se je pričelo premikati, saj so čez dolenjsko vinogradništvo že zdavnaj naredili križ. Žalostno je bilo gledati, kako je propadla cepljenka, po najboljših legah pa se je šopirila samorodnica. Vedeli smo, da takšna organiziranost prinaša lepše čase tudi za dolenjsko vinogradništvo."

Ustanovni zbor Društva vinogradnikov Dolenjske je bil 18.6.1972 na Otočcu. Sprejeta so bila usklajena pravila delovanja. V 1. Upravni odbor DV Dolenjske so bili izvoljeni: Martin Cvelbar kot predsednik, Alfonz Čučnik kot podpredsednik, Franc Avsec kot tajnik, Alojzij Luzar kot blagajnik, Franc Martinčič in Franc Slovenec sta bila člana. Prvi predstavniki podružnic pa so postali: Ivan Pungerčar za Malkovec, Jože Peternel za Sevnico, Ignac Škoda za Trebnje, Anton Medja za Šmarjeto, Jože Frelih za Šentrupert, Tit Doberšek pa je bil gonilna sila društva.

Osrednji lokalni časopis Dolenjski list, ki je pogosto poročal o aktivnosti dolenjskih vinogradnikov, je po ustanovnem občnem zboru objavil prispevek:

DL 1971 06 22

Pet let po ustanovitvi DV Dolenjske, leta 1977, se je zaradi velikega geografskega območja in števila vinogradnikov, ki so združeni delali v Društvu vinogradnikov Dolenjske, pokazala potreba po upravni razdelitvi na Ožje vinogradniške okoliše (OVO). Prvi Ožji vinogradniški okoliš je bil 10.2.1977 ustanovljen na Malkovcu, kasneje so bili ustanovljeni še drugi. V letu 1979 je bilo v Društvu vinogradnikov Dolenjske včlanjenih 600 vinogradnikov, ki so bili organizirani v sedmih Ožjih vinogradniških okoliših: OVO Šentjernej (110 članov), OVO Škocjan (70 članov), OVO Novo mesto (110 članov), OVO Podbočje (50 članov), OVO Malkovec (130 članov), OVO Trebnje (90 članov) in OVO Šentrupert (40 članov).

Ožji vinogradniški okoliši so bili v letu 1993, ko je bila ustanovljena Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, preimenovani v vinogradniška društva, ki so se včlanila v zvezo društev. V ZDVD je (v 32 vinogradniških društvih) včlanjenih preko 6000 vinogradnic in vinogradnikov.

Dosedanji predsedniki Društva vinogradnikov Dolenjske oz. ZDVD:

1972 - 1977 Martin Cvelbar
1977 - 1981 Jože Frelih
1981 - 1989 Jože Unetič
1989 - 1993 Peter Brcar
1993 - 1995 Tone Hrovat
1995 - 1997 Oto Sevšek
1997 - 2001 Jože Peternel
2001 - 2005 Zvone Lah
2005 - 2013 Jože Žura
2013 - 2017 Matjaž Jakše
2017 -          Miran Jurak

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih