Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Dolenjski vinogradniki na vinskem sejmu v Ljubljani

 
Na 51. vinskem sejmu, ki je od 15. do 17. oktobra potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so se letos, v dvorani A2, še posebej predstavili dolenjski vinogradniki. Društva vinogradnikov Raka, Gadova peč, Podbočje, Kostanjevica na Krki, Janez Trdina-Gaberje, Trška gora in Šentjanž, organiziranih preko ZDVD, se je odločilo v Ljubljano pripeljati svoje premične hramčke in ponuditi svoja vina. DV Štuc iz Šmartnega pri Litiji pa je postavilo poseben šank in brajdo s klopotcev.
 
Vabljeni k ogledu kratke fotoreportaže: 
 
Na prireditvenem prostoru so se predstavile tudi nekatere glasbene skupine iz Dolenjske: Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež, Mirnopeški harmonikarji, Pevci vinogradnikov Šentjanž, Društvo Trškogorsko srce in Ansambel Jerneja Kolarja.
 
Obiskovalce so vsak sejemski dan pozdravili kralj cvička - Franc Kobe, cvičkova princesa - Eva Somrak in podpredsednik ZDVD - Miran Jurak. Program sta povezovali Martina Baškovič - 12. cvičkova princesa in bivša Vinska kraljica Slovenije (v petek) ter 16. cvičkova princesa, Maja Žibert (v soboto). Dolenjske vinogradnike in obiskovalce sta nagovorila tudi glavni direktor Gospodarskega razstavišča Ljubljana, mag. Iztok Brici in državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Tanja Strniša. S svojim obiskom so naše vinogradnike podprli tudi nekateri župani dolenjskih in posavskih občin, iz občin Brežice, Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Mirna peč, Mokronog-Trebelno, Mirna in Trebnje. Vinogradniška društva Mirnsko-temeniške doline pa so v soboto na ogled sejma pripeljala poln avtobus vinogradnikov.
 
Dolenjske vinogradnike je še posebej razveselila novica na podelitvi letošnjih priznanj, družina Frelih iz Šentruperta je namreč prejela najvišje priznanje, tj. naslov Šampiona za svojo penino.
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih