Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Pozdrav cvičkovi princesi

sprejem cvickove princese 018

Na Čatežu pod Zaplazom so 3. junija pripravili sprejem za 18. cvičkovo princeso, domačinko Anjo Mrhar. Ob tej priložnosti so pripravili tudi slavnostni podpis medsebojnega dogovora o sodelovanju pri promociji cvička, ki so ga podpisali letošnji kraj cvička Franc Medle, cvičkova princesa Anja Mrhar, podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak in predsednik Vinogradniško-turističnega društva Čatež pod Zaplazom Jože Štepec (na sliki, po podpisu dogovora).

S slavnostnim podpisom sta bila tako letošnji kralj cvička in cvičkova princesa sprejeta na cvičkov dvor.

Sprejem, ki so ga gostili v vinogradniškem domu na Čatežu, so sooblikovali moški pevski zbor vinogradnikov Čatež, nekdanje cvičkove princese in baritonist Darko Vidic. Zbrane so nagovorili predsednik domačega društva Jože Štepec, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše in trebanjski podžupan Jože Korbar, novi cvičkovi princesi pa je čestital tudi ambasador cvička Ivo Kuljaj.

Na 18. cvičkovo princeso, sicer 21-letno študentko ljubljanske Biotehniške fakultete, so še posebej ponosni Čatežani. »Naše društvo deluje že 26 let. Dvakrat smo že odnesli naziv kralja cvička – leta 1997 ga je prejel Stane Ravnikar in leta 2004 Darinka Kresal. Letos pa smo dobili še cvičkovo princeso,« je ponosen predsednik domačega društva Štepec. Čateški vinogradniki so včeraj praznovali tudi 10. obletnico odprtja tukajšnjega vinogradniškega doma. »Gradili smo ga tri leta, dom je moderen, imamo svoj lastni laboratorij, sejno sobo za 40 ljudi in kuhinjo,« še razlaga Štepec.

Sicer pa so na včerajšnji prireditvi, poimenovali so jo "Pozdrav 18. cvičkovi princesi", govorniki in nekdanje cvičkove princese Mrharjevi predali čestitke in popotnico ob njenem mandatu. Ob koncu prireditve so novi cvičkovi princesi predali tudi princesino vino – 200 buteljk cvička iz kleti Darinke Kresal.

»Cviček bom promovirala širom Slovenije in izven njenih meja. Pri svojem delu se bom maksimalno potrudila, dolenjskega posebneža bom promovirala na prireditvah in festivalih, delila ga bom tudi med mladimi in širila glas o cvičku kot kakovostnem vinu,« pa napoveduje 18. cvičkova princesa Anja Mrhar.

(vir: Dolenjski list, http://www.dolenjskilist.si/2016/06/04/156727/novice/dolenjska/Pozdrav_18_cvickovi_princesi/)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih