Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

12. cvičkov večer na Raki

raka2016

razpravljalci in moderatorji okrogle mize, Raka 12.8.2016

Ob prazniku KS Raka je na tamkajšnjem športnem igrišču v petek, 12. avgusta, Društvo vinogradnikov Raka pripravilo že tradicionalen cvičkov večer. Tokrat je bil posvečen aktualni tematiki, in sicer kako v prihodnosti ponovno uveljavljati dolenjskega posebneža - vino cviček. Razpravljalci okrogle mize vidijo priložnosti predvsem v medsebojnem povezovanju in skupnem nastopu pridelovalcev na trgu.

Kot razpravljalci so se okrogle mize »Povezovanje pridelovalcev cvička« udeležili predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, priznani vinar in enolog Zdravko Mastnak, vinarski inšpektor in avtor projekta cvičkorel Roman Baškovč ter direktor šolskega centra Grm Novo mesto in aktualni ambasador cvička Tone Hrovat. Okroglo mizo je povezoval nekdanji predsednik Društva raških vinogradnikov Ivan Vizlar, ki je že v uvodnih mislih izpostavil ključno problematiko: pomen povezovanja med malimi in velikimi pridelovalci, nedelovanje konzorcija cvička in vzpostavitev enakih pravil za vse pridelovalce. Zaveda se odgovornosti, ki je na pridelovalcih, vendar meni, da bi določena pobuda lahko prišla tudi s strani institucij, kot sta med drugimi Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in kmetijsko ministrstvo. Ob tem se je zavzel tudi za male vinogradnike, ki še vedno vinograde obdelujejo ročno, in ki ne bodo uspeli brez pomoči države. Svoje misli pa je zaključil: »Med vinogradniki stanje ni spodbudno, vlada malodušje in če se ne bo nekaj spremenilo, bo cviček spet tam, kjer je bil.«

Roman Baškovč je zbranemu občinstvu predstavil, katere sestavine vina analizirajo pri cvičku. Tako kontrolirajo vsebnost bakra, fitofarmacevtskih sredstev, čistil, težkih kovin, mikroorganizmov, uporabo žvepla, kislost in vsebnost alkohola. Rezultati za cviček so praktično pri vseh analizah dobri, razen občasno se pojavi kakšen primer, ko so vinogradniki pri kletarjenju uporabljali preveč žvepla. Kot posebno zanimivost je izpostavil, da so bili včasih nekateri vzorca cvička prekisli, danes pa se najdejo takšni, ki jim primanjkuje kisline, kar je pa za cviček nenavadno. »Lahko rečem, da imamo zelo dobro, zdravo vino in lahko tisti dve enoti na dan popijemo in ne bo nobenih težav«, je dejal Baškovč. Še posebej je izpostavil vprašanje trženja cvička. »Tu pa še nismo pri črki A. Velikokrat slišimo, da se cviček sam prodaja. To je kruta resnica. Mislim, da ni komerciale na področju cvička.« Prav tako vidi velik pomen v povezovanju med proizvajalci: »Veliki pridelovalci niso sposobni povezati malih. Veliki naj bi bili gonilo razvoja in ne obratno. Pomemben je povezan, združen proizvajalec, ki ima vizijo.« Zaključil je z besedami: »Cvička ne moreta uničiti ne peronospora ne oidij, ampak samo proizvajalec.«

Zdravko Mastnak, ki je vseskozi sodeloval pri zaščiti cvička, se je spomnil začetnih prizadevanj, kot sta bila poenotenje steklenice in ustanovitev konzorcija. Cviček je šel skozi razvojne faze, saj kot je dejal Mastnak, so tam, kjer so bile nekoč štale, danes resne vinske kleti. Ob tem pa je ugotavljal, da po 12 letih ne beležijo uspeha, saj pri vinogradnikih ni bilo miselnega preskoka. Če je bilo pred leti okoli 15 proizvajalcev z lastnimi blagovnimi znamkami, jih je danes 80. »Tisti, ki so odvisni izključno od cvička, nimajo možnosti preživeti, če ne bo trdne medsebojne iztožljive zaveze, ki bo vsakemu proizvajalcu jamčila ceno na trgu in zaslužek.« Spraševal pa se je o tem, kdo je tisti junak, ki bo proizvajalce poenotil.

Tudi Matjaž Jakše je izpostavil pomembnost povezovanja med vinogradniki, saj sam pozitivno gleda na prihodnost in vidi nove priložnosti. Verjame, da se stvari lahko spremenijo na bolje, vendar za to vinogradniki potrebujejo znanje, med drugim tudi s področja marketinga in interdisciplinarno povezovanje. V enotnosti pa vidi tudi možnosti za spremembo lokalne in državne zakonodaje na vinogradniškem področju. »10.000 dolenjskih vinogradnikov smo ena velika družina, kot žlahta z različnimi pogledi, hipotekami, vizijami. Prijatelje si lahko izbiramo, žlahte ne. Povezuje nas cviček.« Jakše je spregovoril tudi o majhnosti vinskih kleti in neugodni starostni strukturi dolenjskih vinogradnikov, kar lahko vpliva na to, da bo cvička v 30 letih zmanjkalo. O trženju cvička pa je tudi on slikovito dejal: »Ko nam komercialo dela bog". Izpostavil je tudi problematiko marž, ki so pri vinu zelo visoke, tudi 700 %. Zato je pozval člane društev vinogradnikov, da se med seboj povežejo, saj je se je najlažje povezati na nabavnem področju. Jakše je med drugim še dejal: »Danes se hiše ne gradijo več, zato se tudi vina ne popije več toliko. Drugje po Sloveniji se cvička ne spije nič manj, na Dolenjskem pa kar precej manj."

Tone Hrovat je spregovoril o dolgoletni tradiciji dolenjskega vinogradništva. Obstajal naj bi zapis iz leta 1890, v katerem se omenja cviček kot petiot od petiota, najslabše od najslabšega. »Takrat cviček tudi za domačo rabo ni bil bog ve kaj, danes pa je cviček odličen. To je prvo vino, ki je zaščiteno v novi državi in v EU«, je med drugim dejal Hrovat. Ob ustanovitvi konzorcija so kar nekaj denarja vložili tudi v promocijo, vinogradniki so držali skupaj in cviček se je dobro prodajal, vendar so vinogradniki danes pred novimi izzivi. Hrovat je izpostavil tudi problematiko visokih marž in kot večina razpravljavcev pomen povezovanja.

Zbranim je spregovoril tudi poslanec v DZ RS in predsednik odbora za kmetijstvo Zvonko Lah, ki je nekako povzel razpravo, v kateri se je veliko govorilo o sedanjih razmerah, o tem kaj narobe delamo, kam hočemo priti, ampak ni pa bila ponujena rešitev problematike. Spregovoril je tudi o tem, da na leto v Sloveniji izgubimo 600 ha vinogradov, zato se bi bilo potrebno zadev lotiti na nov način.

V prireditev so nas s pesmijo vpeljali domači raški pevci in Šentjernejski oktet. Pozdravne besede je zbranim namenil tudi predsednik Društva vinogradnikov Raka Vinko Simončič, občuteno je Hvalnico cvičku pesnika Toneta Pavčka interpretirala prva cvičkova princesa dr. Lea Marija Colarič Jakše. Zbrane so pozdravili tudi gostje od drugod, med drugimi Darko Bartelj iz Društva vinogradnikov Trebnje, šentjernejski župan Radko Luzar, aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar in kralj cvička Franc Medle.

povzeto po: Posavje.info, Polona Brenčič (http://posavje.info/novice/cvicka-ne-moreta-uniciti-ne-peronospora-ne-oidij-ampak-samo-proizvajalec.html)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih