Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Trgatev 2016

trgatev2Zadnji podatki dozorevanja grozdja (vzorčeno 20.9.2016), ki ga za vinorodno deželo Posavje izvaja pooblaščena organizacija - KGZ Novo mesto kažejo, da se je v zadnjem tednu sladkorna stopnja v povprečju dvignila za 3 °Oe, kisline pa so upadle za 1 g/l. Povprečna pH vrednost v vinorodnem okolišu Dolenjska je višja za 0,07 enote. Glede na izmerjene parametre, poleg zgodnjih sort, KGZ Novo mesto priroroča tudi trgatev sort kraljevina in modra frankinja. V primeru pridelave vina cviček PTP in v odvisnosti od zdravstvenega stanja grozdja svetujemo trgatev sorte laški rizling, kjer ta dosega sladkorno stopnjo nad 80°Oe in žametovko, kjer ta dosega sladkorno stopnjo nad 68°Oe.

Ob tem poudarjamo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev, ki jih izvajajo pooblaščene organizacije, merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina. Selektivna trgatev, tj. ločevanje grozdja v različne kakovostne razrede in odstranitev grozdov poškodovanih od ocetnega cika in gnilobe, bo pripomogla k višji kakovosti pridelanih vin. To še posebej velja v vinogradih, ki so bili prizadeti od toče ali bolezni (oidij, gnitje). 

Specialistka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac, nam je posredovala nekaj strokovih napotkov za trgatev in nego mladih vin, najdete jih na povezavi: PRIPRAVA NA TRGATEV (I. Badovinac, KGZ Novo mesto, 20.9.2016)>>>

Še nekaj uporabnih povezav:

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih