Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Imamo novo cvičkovo princeso

 z 6

Po petkovem nepozabnem žuru z ansamblom Saša Avsenika se je 45. Teden cvička včeraj nadaljeval z vinogradniškim pohodom po vinski gorici Gradišče in s tekmovanjem vinogradniških društev v kuhanju golaža. Le-ti so že zgodaj popoldne spretno vihteli kuhalnico in upali, da bodo zadovoljili zahtevno komisijo. Med tem časom je na glavnem odru ubrano igrala ženska zasedba Extra kvintet, ki je lansko leto zmagala na festivalu Gadova peč. S svojim glasom in stasom so nedvomno poskrbele, da so dvignile že tako visoke temperature.

Aktualne lokalne vinske princese in kraljice Slovenije, ki so bile že od jutra v Temeniško-Mirnski dolini, so se udeležile sprejema pri trebanjskem županu Alojziju Kastelicu, manjkali pa niso niti Vinska kraljica Slovenije Maja Žibert, predsednik ZDVD Matjaž Jakše, podpredsednik ZDVD Miran Jurak in podžupan občine Trebnje Jože Korbar. Med prijetnim klepetom so aktualne vinske princese in kraljice med drugim predstavile območja iz katerih prihajajo. Po sproščenem pogovoru so se skupaj premaknili na osrednje prizorišče 45. Tedna cvička. 

Dolenjska je v večernih urah dobila novo, že 19. cvičkovo princeso, ki je postala Dragica Ribič iz DV Mirna Peč, zamenjala je Anjo Mrhar, ki je svojo vlogo v svojem enoletnem obdobju odlično opravila. Dragica Ribič - nova cvičkova princesa, je 24-letna diplomirana novinarka, prihaja iz Ornuške vasi v občini Mokronog-Trebelno. Je aktivna članica Društva vinogradnikov Mirna Peč. »Cviček je dolenjski biser. Ko se bomo znali zavedati, kako zdravilen in blagodejen je, ko se bodo tudi manjši vinogradniki zavedali, da je cviček veliko vino, ga bodo tudi drugi v svetu prepoznali kot veliko vino,« je med drugim povedala o tem dolenjskem posebnežu, ki ga bo prihodnjih dvanajst mesecev zastopala in promovirala kot nova članica cvičkovega dvora.

Razgreto občinstvo je nato zabaval Dejan Vunjak. Žur se je nadaljeval do poznih ur, ko pa ni manjkalo dolenjskega posebneža – cvička.

Danes bo na 45. Tednu cvička ob 14. uiri potekala Skupščina ZDVD, na klateri bodo po izteku rednega mandata izvolili novega predsednika zveze ter druge organe zveze. Na glavnem prizorišču bo nato (ob 17:30) sledila slavnostna podelitev najvišjih odličij ocenjenih vin in zabava z ansamblom Veseli Dolenjci.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih