Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Predstavitev prvih korakov novoizvoljenega vodstva

raka2.6

Predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske so na tiskovni konferenci, 2. junija na Raki, strnili nekatere ocene o pred dnevi končanem 45. tednu cvička in predstavili nekaj načrtov za prihodnje delo zveze.

Sodelovali so predsednik vodstva zveze predsednik Miran Jurak, podpredsednica Martina Baškovič in podpredsednik Uroš Flajs ter kralj cvička Gregor Štemberger, cvičkova princesa Dragica Ribič in letošnji prejemnik naslova ambasador cvička Peter Kapš (na sliki zgoraj).

Na sklepno prireditev letošnjega tedna cvička v Trebnjem je po Jurakovih besedah prišlo okrog 8.500 obiskovalcev. ZDVD bo kmalu objavila razpis za 46. teden cvička, tako naj bi bila do letošnjega septembra znana lokacija in organizator 46. tedna cvička prihodnje leto. Med načrti je Jurak napovedal med drugim spodbujanje razprave o dolenjskem belem vinu, natančneje o tem, da ga velja popularizirati, glede na to, da ga vinogradniki na tem območju uspešno pridelujejo. Jurak vidi prihodnost tedna cvička v povezovanju z mladimi, za to povezovanje se zavzema tudi cvičkova princesa Dragica Ribič.

Podpredsednica Martina Baškovič vidi enega od izzivov zase v zvezi v sodelovanju pri odpravi nekaterih vrzeli v statutu in pravilniku zveze. Podpredsednik Uroš Flajs se zavzema za še večje sodelovanje vinogradniških društev s kmetijsko-gozdarskim zavodom. Kralj cvička Gregor Štemberger je prepričan, da bo lahko uspešno pomagal k dodatnemu povezovanju vinogradnikov.

Ambasador cvička Peter Kapš vidi med nalogami zveze društev vinogradnikov Dolenjske poenotenje označevanja cvička. Po njegovem je tudi pomembno, da zveza izobrazi svoje ocenjevalce, ki bodo tako strokovno kot tudi brez podcenjevanja obravnavali cviček. Kapš, ki je pisec knjig in člankov o zdravilnih učinkih vina, je tudi zanimivo razčlenil tovrstne lastnosti vina.

povzeto po Dol. list, 2.6.2017 (http://www.dolenjskilist.si/2017/06/02/177021/novice/posavje/Cvicek_je_kralj_dolenjsko_belo__pozdravljeno/)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih