Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

PROTEST VINOGRADNIKOV IN VINARJEV NA SEJMU AGRA

Na osnovi sklepov avgustovske izredne skupščine ZDVD in predlaganih možnostih za izražanje pritiska skozi protest za uveljavitev naših sklepov, smo na predlog vodstva ZDVD in nekaterih vinogradniških društev v torek, 27. avgusta organizirali vinogradniški protest na 51. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni. Organiziranega protesta se je udeležilo preko 1000 vinogradnic in vinogradnikov, dolenjskim protestnikom so se pridružili tudi pridelovalci grozdja in vina iz bizeljsko-sremiškega in belokranjskega okoliša, vinski vitezi in nekateri politiki. 

Cilji protesta je bil, da odgovorne institucije še enkrat opozorimo na neodgovorno in nepravično izračunavanje katastrskega dohodka in na stiske številnih, ki bi nastale v primeru izvajanja napovedanega novega davka na nepremičnine. Dolenjski vinogradniki smo na protest prišli z 20 avtobusi in dodatnimi kombiji. Po pozdravu predsednika ZDVD Matjaža Jakšeta in povorki skozi sejmišče smo z odlaganjem posekanih trt na prizorišču simbolično ponazorili posledice, do katerih lahko pride, če bo država poskušala še naprej trmoglavo dvigovati davke v kmetijstvu in jih nepravično porazdeljevati. 

Zbranim se je pridružil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, kateremu smo še enkrat predstavili in izročili svoje zahteve. Strinjal se je, da nekateri izračuni niso dobri in poudaril, da je treba ponovno strokovno proučiti izračune ter predlog zakona ter odpraviti nepravilnosti, vključno z razlikami med regijami. Obljubil je, da bo novi predlog zakona prijaznejši do vinogradnikov in kmetov. Na to temo sledijo pogajanja, na katerih bomo poleg stroke sodelovali tudi pridelovalci grozdja in vina.

O dogodku so z naklonjenostjo poročali številni mediji, miren protest pa je bil tudi od obiskovalcev sejma AGRA sprejet z velikim odobravanjem.


(fotografije je posnel Jože Žura)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih