Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Uspešna promocija naših vinogradnikov na sejmu AGRA

Tudi letos je 55. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem (AGRA) obiskalo 15 vinogradniških društev iz ZDVD, večinoma v torek, 29. avgusta, ko je potekal sejemski dan vinogradnikov in vinarjev. Že pred tedni sta predsednik ZDVD Miran Jurak in 19. cvičkova princesa Dragica Ribič obiskala vodstvo Pomurskega sejma d.d. in nekaj vinarjev v Slovenskih goricah.

Tako kot v zadnjih letih, je delegacijo ZDVD tudi tokrat sprejel minister za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo mag. Dejan Židan. Kar nekaj naših vinarjev se je v torek udeležilo podelitve priznanj iz 43. mednarodnega ocenjevanja Vino Slovenija. Naslov šampiona je za vino laški rizling - suhi jagodni izbor letnik 2011, z oceno 90,67 točke, prejela Vinska klet Zajc. Žal letos nismo uspeli z cvički, saj je bilo za proglasitev šampiona premalo oddanih vzorcev. Na svojem razstavnem prostoru je vse dni sejma sodeloval Konzorcij cvička, na dan vinogradnikov, pa je aktualni kralj cvička Gregor Štemberger iz DV Šentjernej na stojnici VINIS-a predstavljal kraljevi cviček in ostala dolenjska vina.

Dolenjci smo letos prvič sodelovali tudi na meddruštvenem ocenjevanju vin, ki ga je organiziral VINIS, oddali smo 54 vzorcev. Osvojili smo dva naslova prvaka, in sicer v kategoriji cvičkov in modre frankinje. Vzorcev cvička je bilo 32, z enako oceno 76,67 sta naziv prvaka prejela Janez Colnar iz DV Trška gora in Luka Kastelec iz DV Janez Trdina Brusnice - Gaberje, Franc Tomše iz DV Cerklje ob Krki pa je prejel najvišjo oceno za vino modra frankinja 2015, in sicer 87,33 točk. Slavnostna podelitev teh odličij je bila v sredo 30. avgusta, tudi ob tej priložnosti je bil prisoten minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.  

Nekaj utrinkov iz pestrih dogajanj, na katerih smo aktivno sodelovali, si lahko ogledate v priloženi fotogaleriji.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih