Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

10 let DV Mirna

Mirna 10 let

V Društvu vinogradnikov Mirna so proslavili 10. obletnico obstoja. V teh letih so uspešno delovali na vinogradniškem in vinarskem področju, promovirali so dolenjska vina in bogato vinogradniško tradicijo naših krajev, s strokovnim delovanjem pa tudi na Mirni pomembno prispevajo h kvaliteti vin.

V soboto, 9. septembra so vinogradniki na Mirni pripravili okroglo mizo z naslovom "Cviček naš ponos". S svojimi prispevki so med drugim sodelovali mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kemijstvo, gozdarstvo in prehrano, 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert, Ivanka Badovinac, svetovalka za vinarstvo na KGZS Novo mesto, Miran Jurak, predsednik ZDVD in Iztok Štolfa, predsednik DV Mirna.

Po zanimivem uvodnem delu, smo izpostavili številne razloge, zakaj je cviček ponos celotne Dolenjske, še posebej pa vinogradnikov in vinarjev. Dolenjci imamo to, česar nimajo v nobeni drugi vinski deželi Slovenije. Odgovore pa smo iskali tudi na resno vprašanje, kako bomo naš ponos zadržali, v zadnjem času je na Dolenjskem namreč vse manj vinogradniških površin, populacija vinogradnikov in vinarjev je vse starejša, cena cvičku na trgu pa pada.

Predsednik ZDVD je poudaril, da lahko na tem področju naredimo več, pri tem pa moramo sodelovati vsi subjekti, ki se ukvarjajo z vinogradništvom na Dolenjskem. Tako ZDVD, Konzorcij cvička, KGZS in ne nazadnje tudi vsak vinogradnik posebej. Le s skupnimi močmi namreč zmoremo peljati to uspešno zgodbo naprej.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih