Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

CVIČKOV VEČER NA RAKI - IZREDNA SKUPŠČINA ZDVD

raka2013Cvičkov večer, ki so ga 9. avgusta že deveto leto zapored pripravili v Društvu vinogradnikov Raka, smo začeli z izredno skupščino Zveze društev vinogradnikov Dolenjske v ambasadi cvička na Cirju in s sprejemom sklepov, s katerimi odločno nasprotujejo predlaganemu in modificiranemu izračunu katastrskega dohodka.

SPREJETI SKLEPI>>>

Kot je izpostavil predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, je dosedanji katastrski dohodek (v nadaljevanju KD) znašal od 160 do 250 evrov na hektar, odvisno od področja v Sloveniji, medtem ko je bil za samo pridelavo vina že pred leti uveden trikratnik katastrskega dohodka. Medtem ko za grozdje modelna kalkulacija, ki jo je izdelala država, prikazuje izgubo, ta za vinogradništvo in predelavo upošteva amortizacijo 350 €/ha povprečne velikosti vinograda. Nov izračun KD tako tega dviguje iz dobrih 300 na prek 4.000 €/ha: „Ne vem, katera klet bi ustrezala tem zahtevam, da bi pridelovala vino s takšno stopnjo amortizacije. Po drugi strani pa je vsa leta govora o tem, v kakšni krizi je vinogradništvo, da je premalo obnove vinogradov, da so površine razdrobljene, vinogradniki vse starejši, a smo za nagrado po 25 letih jadikovanja, da bomo nekaj ukrenili na področju vinogradništva, dobili petkratno, sedemkratno in celo desetkratno povečanje katastrskega dohodka." Slednji pa je najbolj poguben, opozarja Jakše, za male pridelovalce, ki bodo v tem primeru še v večjem številu kot do sedaj opuščali Po zasedanju v cvičkovem hramu so se vinogradniki in ostali obiskovalci udeležili tudi okrogle mize in zabavnega večera pod šotorom na Raki.vinogradništvo. Manjši pridelovalci namreč ne bodo imeli le višjih položnic za KD, ampak se bodo višji zneski odrazili tudi pri obračunu dohodnine, višjem pokojninskem in invalidskem zavarovanju kmetov, več bodo morali plačevati za članstvo v zbornici ipd., večji vinogradniki pa bodo KD plačevali tudi po 40.000 € in več, med drugim bodo morali tudi preiti na vodenje dvostavnega knjigovodstva, kar je ponovno povezano z dodatnimi računovodskimi stroški ipd.

Prek 70 zbranih delegatov je na izredni skupščini sprejelo šest sklepov, ki so bili posredovali vladi in resornemu kmetijskemu ministrstvu in sicer, da KD za grozdje in vino ne sme biti enoten in da je nujno potrebno spremeniti Zakon o ugotavljanju KD na tak način, da se ta izračunava ločeno za grozdje in vino. Zato mora država pristopiti k pripravi novega modela, ki bo zagotavljal vzdržno, sorazmerno in pravično davčno osnovo za obdavčitev kmetijstva in gozdarstva, saj trenutni izračuni kažejo na izrazito nesorazmerno visoko obremenitev vinogradništva, sadjarstva in gozdarstva. Predhodno naj država poskrbi tudi za ureditev kakovostnih evidenc in podatkov, ki bodo lahko temelj za V kulturnem programu je zapela moška zasedba Fantje iz raških gričev.izračun pravične davčne osnove. Med sklepi so tudi izpostavili, da se v naslednjih letih, po letu 2013 in do uveljavitve izračunov KD po novem modelu, KD ne sme povečati za več kot deset odstotkov, vzporedno s tem pa je potrebno spremljati tudi vpliv obdavčitve po novem modelu. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske tudi odločno vztraja pri izločitvi iz obdavčitve nepremičnih vseh kmetijskih zemljišč, gozdov, stavbišč in objektov, ki se uporabljajo za kmetijsko pridelavo. Ob tem vinogradniki opozarjajo, da bodo za dosego pravične obdavčitve po KD uporabili vsa pravna sredstva in se povezali s sorodno mislečimi organizacijami.

Po izredni skupščini je razprava o novem predlaganem KD potekala tudi na Raki, kjer so na okrogli mizi, ki jo je povezoval ambasador cvička in predsednik raških vinogradnikov Ivan Vizler, o tem, kako politični veljaki v Ljubljani krojijo usodo slovenskim vinogradnikom, spregovorili enolog in vinogradnik Zdravko Mastnak, poslanca v DZ RS Franc Bogovič in Zvone Lah, Matjaž Jakše, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič, ki je vinogradnike prvi opozoril na nesprejemljiv in poguben izračun KD, slovenski etnolog dr. Janez Bogataj ter zgodovinar in znanstveni svetnik dr. Stane Granda.

(VIR: http://posavje.info/novice/nerazumno-povisanje-katastrskega-dohodka-raztogotilo-vinogradnike.html)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih