Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Ambasadorja cvička praznovala častitljivi jubilej

Cvičkov dvor združuje dosedanje cvičkove princese, kralje in ambasadorje cvička. Pomembno poslanstvo cvičkovega dvora je predvsem prizadevanje za še večjo prepoznavnost in ugled dolenjskih vin, med katerimi je cviček na prvem mestu.

Pred kratkim sta okrogli življenjski jubilej praznovala dva ambsadorja cvička, in sicer Jože Frelih iz Šentruperta in dr. Peter Kapš iz Novega mesta.

Jože Frelih je bil pobudnik in soustanovitelj Društva vinogradnikov Dolenjske, iz katerega je bila kasneje ustanovljena Zveza društev vinogradniov Dolenjske. V letih 1977 do 1981 je bil njen predsednik, prav tako je bil soustanovitelj Društva vinogradnikov Šentrupert, ki mu je tudi predsedoval. Za svojevrstno promocijo Šentruperta in dolenjskih vin je poskrbel, ko je že pred desetletji cviček odel v darilno embalažo, in bil prvi, ki je iz dolenjskih vin naredil penine. Za ambasadorja cvička ga je ZDVD imenovala v letu 2012. Častnenu občanu Občine Šentrupert, Jožetu Frelihu, je ob tej priložnosti občina Šentrupert pripravila še poseben sprejem. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki ZDVD v sestavi: Miran Jurak, Stane Grm (predsednik DV Šentrupert), Stane Erman (ambasador cvička in član vodstva cvičkovega dvora), Maja Žibert (21. Vinska kraljica Slovenije) in Janez Pavlin (nekdanji tajnik ZDVD, ki je bil v času predsedovanja Jožeta Freliha v ZDVD njegov sopotnik pri izvedenih aktivnostih).

Zdravnik dr. Peter Kapš pa je bil za ambasadorja cvička imenovan v lanskem letu, in sicer zaradi njegove prepoznavne vloge pri promociji dolenjskega posebneža, kot vina, ki po njegovem prepričanju v zmernih količinah blagodejno vpliva na zdravje. »Cviček zdravi dušo in telo!«, je zapisal v eni od svojih petih knjig o vinu. Velika vrednost cvička je po njegovem prepričanju tudi dejstvo, da je cviček zdravilo in hrana, z nizko stopnjo alkohola in prijetno kislostjo, kar mu daje tudi poseben gastronomski pomen. V imenu zveze sta mu osebno voščila in prenesla najlepše želje, Miran Jurak in Stane Erman.

Jožetu Frelihu, ob njegovem 90. rojstnem dnevu in dr. Petru Kapšu, ob njegovem 80. rojstnem dnevu, želimo predvsem zdravja, dobre volje in osebnega zadovoljstva.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih