Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Problemska konferenca o vinogradništvu

problemska konferencaTudi predstavniki ZDVD smo sodelovali na problemski konferenci o vinogradništvu, na temo problematike ohranitve obdelanosti vinogradniških površin, v Virštajnu 5. aprila.

Potekala je v organizaciji Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Vinis. Problemske konference so se poleg predstavnikov društev in zvez, včlanjenih v zvezo Vinis in drugih društev, udeležili tudi državna sekretarka mag. Tanja Strniša, župan občine Podčetrtek in predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Po uvodnih referatih je državna sekretarka predstavila nekatere ukrepe na področju vinogradništva in vinarstva, ki jih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že sprejelo. Na predhodnem sestanku s predstavniki zveze društev Vinis pri državni sekretarki 12. 2. 2018 je bilo dogovorjeno, da se oblikuje delovna skupina, ki bi celovito obravnavala problematiko ohranitve obdelanosti vinogradniških površin na območjih, kjer je pridelava zelo razdrobljena. V njej bo poleg predstavnikov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predstavnikov kmetijskega sektorja sodelovali tudi predstavniki ministrstev za finance, gospodarski razvoj in tehnologijo ter okolje in prostor.

Ministrstvo je pri pripravi zadnje Uredbe o dopolnilnih dejavnostih upoštevalo pripombe kmetij, ki imajo vinotoče in osmice in izvedlo izboljšanje ponudbe ter poenostavitve prijave. To je omogočilo možnost razširitve ponudbe pijač še na druge pijače s kmetije in tudi z dokupom z drugih kmetij, ki imajo dovoljenje za opravljanje ustrezne dopolnilne dejavnosti, ni več omejitve za opravljanje druge vrste dopolnilne dejavnosti turizem na kmetiji. Pri osmicah se je širila možnost ponudbe toplih jedi na dnevno ponudbo treh krajevno značilnih toplih jedi, prav tako pa ni več potrebna predhodna najava odprtja osmice inšpektoratu za kmetijstvo in s tem preverjanja količin.

Izpostavila je spremembe Zakona o vinu, ki je predvidel bolj urejen register in v gostinskih lokalih prepoveduje točenje odprtega vina. Kot pomembnejše ukrepe na tem področje je omenila še finančno pomoč vinarjem pri promociji vina na tretjih trgih, razpis organizacijam za promocijo kulture pitja vina, dvig stopnje financiranja zavarovalnih premij na 50%, ohranitev pavšalne obdavčitve vinogradništva preko katastrskega dohodka, sprejem Uredbe o odpravljanju zaraščanja na kmetijskih zemljiščih in priprava dveh interventnih zakonov z ukrepi za pomoč kmetijam po spomladanski pozebi v letu 2016 in 2017, katerih del je tudi shema brezobrestnih investicijskih kreditov pri Skladu za regionalni razvoj in razvoj podeželja.

Dodatno je Ministrstvo pri pripravi zadnje Uredbe o dopolnilnih dejavnostih upoštevalo pripombe kmetij, ki imajo vinotoče in osmice in izvedlo izboljšanje ponudbe ter poenostavitve prijave. To je omogočilo možnost razširitve ponudbe pijač še na druge pijače s kmetije in tudi z dokupom z drugih kmetij, ki imajo dovoljenje za opravljanje ustrezne dopolnilne dejavnosti, ni več omejitve za opravljanje druge vrste dopolnilne dejavnosti turizem na kmetiji. Pri osmicah se je širila možnost ponudbe toplih jedi na dnevno ponudbo treh krajevno značilnih toplih jedi, prav tako pa ni več potrebna predhodna najava odprtja osmice inšpektoratu za kmetijstvo in s tem preverjanja količin.

Državna sekretarka se je strinjala, da bi bilo smiselno preučiti, da se v naslednjem programskem obdobju, po zgledu zdajšnjega razpisa za pomoč majhnim kmetijam, pripravi razpis za majhne vinogradniške in sadjarske kmetije. Prav tako je izrazila podporo možnosti, da bi veljala možnost prodaje vina, pridelanega na sosednji kmetiji, v okviru dopolnilne dejavnosti, za kar bi bila potrebna sprememba Zakona o Vinu.

Pozdravila je kandidaturo Slovenije za naziv Evropska gastronomska regija leta 2021, sodeluje kot eden glavnih partnerjev. Kandidatura po njenem mnenju predstavlja spodbudo za povezovanje hrane, gostinstva, turizma, kulture, zdravja in trajnostnih načel z namenom spodbujanja ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja regije, kar bi v pomoč tudi slovenskim vinarjem.

Državna sekretarka je še izrazila zadovoljstvo nad izraženo namero, da vinski sektor pristopi k izvajanju promocije kmetijskih in živilskih proizvodov. Na koncu razprave so zbrani pripravili 16 sklepov, ki jih bo zveza Vinis predstavila na svoji spletni strani.

(povzeto po http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/9880/, RS Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih