Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

2. meddruštveno ocenjevanje vin

V prvih majskih dneh je bilo izvedeno meddruštveno ocenjevanje vin, ki ga je že drugo leto zapovrstjo, v sodelovanju z ZDVD na Čatežu pod Zaplazom, pripravila Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije VINIS. Ocenjenih je bilo nekaj več kot 200 vzorcev iz vseh koncev Slovenije. To je okvirno 60 % več kot lani, najštevičneje pa je bila zastopana Dolenjska, in sicer s 125 vzorci vin.

Vzorce je ocenila deset članska komisija, vodil jo je Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. Odličja bodo podeljena prvi dan srečanja vinogradnikov in vinarjev Slovenije, na ti. VINIS-ovem dnevu, v soboto 16. junija na turistični prireditvi "Iz Trebanjskega koša".

Slavnostne otvoritve so se 7. maja udeležili številni gostje, med njimi državna sekretarka mag. Tanja Strniša, Cvetko Zupančič - predsednik KGZ Slovenije, trije župani Mirnsko-Temeniške doline, Jože Simončič - direktor KGZ Novo mesto, Alojz Toplišek - predsednik slovenske zveze društev vinogradnikov in vinarjev in Miran Jurak - predsednik ZDVD. Izpostavil je skrb zaradi upadanja članstva v društvih vinogradnikov. »Pred leti smo imeli v ZDVD še okoli 6.000 članov, danes jih imamo nekaj čez 5.000. Opažamo, da nekatere površine v naših prelepih goricah ostajajo zaraščene, za kar je razlog starostna struktura članov.«, je še poudaril Jurak. Rešitev, ki jo vidi ZDVD, je večja mobilizacija mladih, ki jim je treba pomagati in podpirati prizadevanja za večjo motivacijo obnov in oskrbe vinogradniških površin.

Otvoritev ocenjevanja vin so popestrili MePZ vinogradnikov Čatež in Godci Folklorne skupine Nasmeh iz Trebnjega. Program je povezovala 21. vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih