Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Otvoritev 46. Tedna cvička

V Šentjerneju se je včeraj, 25. maja, z veličastno povorko, pričel letošnji praznik dolenjskih vinogradnikov - 46. Teden cvička. Poleg Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in Občine Šentjernej, so med prizadevnimi organizatorji tridnevne prireditve tudi članice in člani Društva vinogradnikov Šentjernej.

V včerajšnji povorki so sodelovali članice in člani vseh 32 vinogradniških društev, ki so včlanjena v ZDVD, godbeniki in člani cvičkovega dvora (dosedanji kralji cvička, cvičkove princese in ambasadorji cvička). Pozdravili so jih navdušeni domačini, obiskovalci prireditve, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Tanja Strniša, šentjernejski župan in predsednik organizacijskega odbora Radko Luzar, župani ter predstavniki dolenjskih in posavskih občin, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, predsednik Slovenske zveze društev vinogradnikov in vinarjev Alojz Toplišek, cvičkova princesa Dragica Ribič in do včeraj še kralj cvička Gregor Štemberger, sponzorji ter številni drugi ugledni gostje.

Zbrane sta, med drugimi, nagovorila novi kralj cvička Jernej Martinčič, ki je po mnenju ocenjevalnih komisij letos med dolenjskimi vinarji pridelal najboljši cviček in novi ambasador cvička, Janez Pavlin. Petkov kulturno zabavni program so oblikovali številni nastopajoči, obiskovalci pa so se veselili ob ritmih amsambla Gadi. Na degustacijah, stojnicah in številnih hramčkih vinogradniških društev, so zbrani okušali najboljša dolenjska vina.

Pestro dogajanje, prvega dne 46. Tedna cvička, lahko še enkrat podoživite z ogledom fotogalerije, pripravil sem jo Milan Simončič.

Danes zvečer bo po uspešnem letu, krono svoji naslednici predala cvičkova princesa, Dragica Ribič. Izbor 20. cvičkove princese bo spremljal zabavni program z ansambloma Ribniški pušeljc in ansamber Saša Avsenika. Vljudno vabljeni v Šentjernej tudi nocoj.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih