Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD).

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

15. izbor za Županovo vino Občine Sevnica

zupanovo2020

»Je domače, je pristno, je naše.«, je bil slogan letošnje prireditve ob zaključku 15. izbora za županovo vino sevniške občine, ki je bila v Šentjanžu 6. marca 2020. Tako kot kolektivna blagovna znamka občine Sevnica ponuja le najboljše in je odraz znanja, izkušenj in pristnega stika roke z domačo zemljo, tako je tudi Županovo vino skozi leta postalo pomemben povezovalec in promotor lokalne ponudbe. Tudi za njim stojijo ljudje, ki dediščino naših krajev nosijo v sebi in jo s ponosom širijo tudi izven naših meja.

Pomemben del zgodbe županovega vina so tudi članice in člani štirih vinogradniških društev sevniške občine, tj. Malkovec, Sevnica-Boštanj, Šentjanž in Studenec, brez katerih izbora ne bi bilo.

Letošnji izbor za županovo vino je bilo zaupano DV Šentjanž, ki je tudi izvedlo ocenjevanje. Na zaključni prireditvi smo prisluhnili pogovornemu omizju na temo povezovanja v lokalni gastronomiji. Pri tem so sodelovali dr. Jože Podgoršek (državni sekretar iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), Ana Pavlin (24. vinska kraljica Slovenije), Grega Repovž (ekološka kmetija, domačija, trgovina in gostilna Repovž), David Kozinc (Vina Kozinc), Miloš Majcen (Kmetija Majcen) in Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica. Zbrane je nagovoril tudi predsednik ZDVD Miran Jurak.

Kot županovo vino sevniške občine 2020 je bila letos izbrana suha bela zvrst, letnika 2019. Pridelala ga je mlada prevzemnica kmetije, članica Društva vinogradnikov Malkovec, Vesna Simeonov.

Prireditev je posrečeno povezoval urednik in voditelj informativne oddaje Svet na kanalu A, Gregor Trebušak, srečanje pa so s svojim nastopom obogatile pevke vokalne skupine Fortuna.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih