Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Skupščina Zveze društev VINIS

V torek, 16. junija, je na Turistični kmetiji Breznik v občnini Cerkvenjak v Slovenskih goricah potekala volilno programska skupščina Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije. Tudi tokrat je tekla beseda o položaju v vinskem sektorju, še posebej pa so bili predstavljeni ukrepi vlade RS v tako imenovanih Korona ukrepih, katere je predstavila predstavnica MKGP mag. Andreja Komel, sicer vodja sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja.

Beseda je nanesla tudi na še zmeraj povečano opuščanje in sekanje vinogradov, predvsem v težjih področjih pridelave, kot so Haloze, Kozjansko in Dolenjska..., pa tudi o stanju na trgu grozdja in vina. Nezaslišna in norčevanje iz vinogradnikov je letošnja ponudba 5 centov za kilogram grozdja svojim kooperantom ene večjih kleti v državi, je bilo slišati v burni razpravi.

Med cilje delovanja zveze VINIS, so poleg povečanih aktivnosti svojih projektov, kot je organizacija vse društvenega ocenjevanja vin na nivoju države, organizacija srečanja vinogradnikov in vinarjev Slovenije, imenovan Vinisov dan in aktivne prisotnosti članov VINIS-a na sejmu AGRA, zagotovo tudi nadaljnja aktivna vloga Vinisa v medresorski delovni skupini za ohranitev vinogradniških površin. Še aktivnejše pa bo potrebno spremljanje priprav zakonskih in podzakonskih aktov ter kot partneji z MKGP izražati svoja stališča in predloge na predpise, kateri se tičejo vinogradništva in vinarstva, še posebno zaščite in pogojev za delovanje manjših vinogradnikov.

Skupščina je izvolila nov Upravni odbor, ki ga vodi predsednik Alojz Slavko Toplišek iz DV Virštanj ter dva podpredsednika, Andrej Rebernišek iz DV Osrednje Slovenske gorice in Miran Jurak iz ZDVD. V Upravni odbor so iz ZDVD bili izvoljeni še Matej Kuhar, Jože Kocjan in Franci Smrekar. V Nadzorni odbor pa Zvone Kotnik in v Častno razsodišče, Jože Bašelj.

vinis clani ZVDV

izvoljeni predsednik, podpredsednika in člani novih organov zveze VINIS iz Dolenjske (od leve proti desni: Franci Smrekar,
Jože Kocjan, Andrej Rebernišek, Zvone Kotnik, Alojz-Slavko Toplišek, Jože Bašelj, Simona Petretič, Matej Kuhar in Miran Jurak)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih