Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

30 let VTD Čatež pod Zaplazom

V Vinogradniško-turističnem društvu Čatež pod Zaplazom so 13. septembra obeležili 30 let delovanja. Ob tem so pripravili svečano prireditev, ki se jo je udeležil tudi častni gost Ivan Zorčič - predsednik Državnega zbora, odprli so novo društveno vinsko klet. Čatežke vinogradnike že drugi mandat aktivno vodi Jože Štepec. Več o nedeljskem dogajanju si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

 

Kot so navedli na prireditvi, se je pred tridesetimi leti trinajst vinogradnikov iz Čateža in okolice, v želji po izmenjavi znanj in izkušenj ter druženju odločilo, da ustanovijo vinogradniško društvo. Njihova največja skrb je izobraževanje članic in članov, ki v društvu aktivno delujejo. Spomladi organizirajo prikaze rezi vinske trte, organizirali so več izobraževanj o škropljenju in zelenih delih v vinogradu, o pripravah na trgatev in kletarjenju. Ni naključje, da pogosto posegajo na najvišjih mestih na različnih ocenjevanjih vin, v letu 1997 pa je član njihovega društva Stane Ravnikar, postal Kralj cvička. V letu 2002 so ustanovili pevski zbor, v katerem deluje 15 vinogradnikov, v letu 2006 pa so kot prvo vinogradniško društvo na Dolenjskem odprli svoj vinogradniški dom. Poleg skupnih prostorov je v njem tudi društveni laboratorij. Pred desetimi leti so se pobratili z Vinogradniško-sadjarskim društvom Poljčane, s katerim še vedno prijateljujejo in vsestransko sodelujejo. Pred štirimi leti so odkupili zemljišče in uredili gradbeno dovoljenje za izgradnjo svoje vinske kleti. Pri gradnji so sodelovali prostovoljno in skupnemu projektu namenili več kot 2000 ur dela. Klet, ki so jo svečano odprli, bo odprta vsako nedeljo dopoldan, po dogovoru pa tudi v ostalih dneh. V njej bodo organizirali skupinske degustacije izbranih vin, predvsem iz njihovega vinorodnega okoliša.

Slovesnosti so se med drugim udeležili Ivan Zorčič - predsednik Državnega zbora, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, ki je tudi član društva, podžupan Občine Trebnje Jože Avguštinčič, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna cvičkova princesa Maja Vovko, kralj cvička Andrej Grabnar in aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin. Ob tej priložnosti so najbolj zaslužnim članom društva podelili posebne zahvale. 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih