Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Redna letna skupščina, letos tudi volilna

Skladno s statutom ZDVD je dosedanjim organom zveze letos potekel mandat. Zaradi epidemije in ukrepov, povezanih s tem, je zato v dneh med 20. 3. in 27. 3. 2021 potekala dopisna volilna skupščina. Izvedene so bile tajne volitve za funkcije v organih zveze, k sodelovanju so bila povabljena vsa društva, ki so včlanjena v ZDVD. Za predsednika ZDVD je ponovno kandidiral Miran Jurak, ki je bil z veliko večino izvoljen za predsedniško funkcijo. Izvoljena sta bila tudi dva podpredsednika, in sicer Jože Bašelj in Matej Kuhar.

vodstvo ZDVDnovo izvoljeni predsednik in oba podpredsednika ZDVD 

Člani Komisije za izvedbo letne volilne skupščine ZDVD, v sestavi Jože Perme (predsednik komisije), Martin Kvartuh, Zvone Kotnik, Franci Smrekar in Marjan Lisac, so poročali, da je od vseh 79 delegatov skupščine ZDVD, sodelovalo in oddalo svoje glasove 67 delegatov, kar predstavlja 84,8 %. Sklepčnost je bila tako potrjena, na skupščini pa so bili sprejeti sledeči sklepi:

 1. Letno poročilo o delovanju ZDVD za leto 2020 se potrdi.
 2. Potrdi se finančno poročilo za poslovno leto 2020.
  3. Potrdi se poročilo Nadzornega odbora ZDVD.
  4. Sodelujoči so bili seznanjeni s poročilom Disciplinske komisije.
  5. Potrjen je bil operativni plan dela ZDVD za leto 2021. (povezava do plana >>>)
  6. Potrdi se finančni načrt ZDVD za poslovno leto 2021.
  7. Zaradi poteka mandata se razreši nosilce funkcij in člane organov ZDVD.
  8. Izvedene so bile tajne volitve za organe zveze, za obdobje 2021–2025.

Izvoljeni predsednik ZDVD je Miran Jurak, zanj je glasovalo 63 delegatov (bil pa je tudi edini kandidat). Izvoljena podpredsednika ZDVD sta Jože Bašelj (DV Trška Gora) in Matej Kuhar (DV Kostanjevica na Krki). V Nadzorni odbor ZDVD so bili izvoljeni Darko Bambič (DV Šentjernej), Rudi Bec (DV Šentjanž) in Stane Možič (DV Sevnica-Boštanj). V Disciplinsko komisijo so bili izvoljeni Darko Bartolj (DV Trebnje), Jože Košak (DV Vinji vrh-Bela cerkev) in Aleš Pavlin (DV Podgorje). Izvoljenim članom organov ZDVD čestitamo in želimo veliko uspehov pri delu!

Miran Jurak je pred kandidaturo pisno nagovoril predsednike društev in delegate skupščine, spomnil je na aktivnosti, ki so bile izvedene v 4-letnem mandatu. Hkrati je napovedal usmeritve za naslednji mandat, tj. do leta 2025, v primeru nove izvolitve.

Novo izvoljeno vodstvo se bo v prihodnjem mandatu fokusiralo predvsem na ohranitev in povečanje članstva v društvih, predvsem mlajših, na aktivno sodelovanje pri sprejemanju ukrepov politike v vinarskem in vinogradniškem sektorju, na večjo prepoznavnost in nadgradnjo projekta in blagovne znamke Teden cvička, na zaščito imen projekta Teden cvička in nosilcev nazivov kralj cvička, cvičkova princesa in ambasador cvička, na aktivnejšo vlogo Strokovnega odbora ZDVD, na tesnejše povezovanje med društvi in vodstvom ZDVD, na ohranjanje vinogradniških površin (predvsem z aktivnim sodelovanjem v medresorski delovni skupini štihih ministrstev), na aktivno promocijo cvička in drugih dolenjskih vin, na družabno sodelovanje med društvi in na dogodkih ZDVD, na aktivno sodelovanje v slovenski zvezi Vinis in na pridobitvi poslovnih prostorov za arhiv in ostalo opremo ZDVD. Še dodatno bo novo vodstvo usmerjeno v izpeljavo vsakoletnih programov dela, sprejetih na organih zveze, skupščini in Upravnem odboru.

Članice in člane, včlanjene v društva Zveze društev vinogradnikov Dolenjske prijazno vabimo, da pri izvedbi programa aktivno sodelujete in pomagate pri doseganju postavljenih ambicioznih ciljev.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih