Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD).

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Obisk ministra za kmetijstvo pri naših vinogradnikih

ZDVD je po letošnji pozebi v sadovnjakih, želela predstaviti in opozoriti MKGP tudi na veliko škodo v vinogradih. V ponedeljek, 12. aprila 2021 je tako na povabilo ZDVD, Minister za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek s sodelavci obiskal dolenjske vinogradnike. Seznaniti se je želel z obsegom pozebe v naših vinogradih. Pri ogledu vinograda Marjana Jeleniča, iz Jablanc nad Kostanjevico na Krki se je ugotovilo, da je pozeba praktično uničila čez 80 % trt, saj so še ne odprti očki bili suhi, v svoji notranjosti pa črni in to predvsem na sortah žametna črnina in modra frankinja, nekoliko manj pri kraljevini. V nadaljevanju smo delegaciji MKGP predstavili stanje po pozebi v vinogradih na Dolenjskem še predsednik ZDVD Miran Jurak, podpredsednik Matej Kuhar, večja tržna vinogradnika Marjan Jelenič in Robi Jarkovič iz Gadove Peči, prisotne pa je v imenu občine pozdravil tudi župan občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, tudi sam vinogradnik. Na sestanku so sodelovali še predsednik KGZ Slovenije Roman Žveglič, direktor KGZ Novo mesto Damijan Vrtin in poslanec DZ Blaž Pavlin. Skupna ocena je bila, da je letošnja pozeba, ki je trajala tri dni in ji lahko rečemo tudi zmrzal, saj so bile vsaj dve noči temperature med -4 in -9 stopinj Celzija, prizadela v povprečju med 40 in 70 % vinogradniških površin, ponekod pa tudi do 100 %. Kot je bilo ugotovljeno, so utrpele največjo pozebo trte žametne črnine, modre frankinje in kraljevine, nekoliko manj pa ostale bele sorte, morda še najmanj laški rizling.
Minister dr. Jože Podgoršek je ob tej priložnosti napovedal pripravo interventnega zakona za pomoč sektorjem kmetijstva zaradi škode. Poudaril je, da bodo ukrepi podobni kot v letih 2016 in 2017. Dana bo tudi možnost dokupa grozdja, oziroma sadja. Izpostavil je, da bo MKGP pripravilo predlog sklepa za Upravo RS za zaščito in reševanje, za oceno škode, pričakuje se lahko odpis plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Še posebej je poudaril, da bodo iskali rešitve v  interventnem zakonu tudi za pridobitev pomoči za manjše tržne vinogradnike in sadjarje. Minister je na izrecno vprašanje vodstva ZDVD obljubil nadaljnje delo medresorske delovne skupine za ohranitev vinogradniških površin v RS. Na vprašanje znižanja vstopnega praga pri letošnji Uredbi krizne destilacije vina tudi možnost znižanja pogoja vpisa prijave pridelka v register iz 30.000 l vina na cca 15.000 do 20.000 l vina na dan 1. 3. 2021. Dejal je, da se trenutno delajo izračuni in opozoril, da bo v primeru večjega znižanja vstopnega pogoja in s tem ocenjene večje količine prijav, lahko nadomestilo tudi nižje kot 80 centov po litru vina. Za znižanje kriterija količine prijavljenega vina se zavzema naša ZDVD, kot tudi Zveza VINIS, saj bi bila z nižjim pogojem dana možnost koriščenja tega ukrepa tudi manjšim pridelovalcev vina.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih