Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Zaključeno ocenjevanje vin 49. Tedna cvička

Novo mesto, 11. 5. 2021, otvoritev ocenjevanja vin 2021 (foto Mojca Žnidaršič, Dolenjski list in MKGP)

V torek 11. maja 2021 se je na KGZ Novo mesto pričelo ocenjevanje vin, ki smo ga organizirali v okviru letošnjega 49. Tedna cvička. Pričetek ocenjevanja vin, enega od večjih dogodkov ZDVD, se je pričelo s krajšim otvoritvenim programom. V njem sta nastopila Šentjernejski oktet in mladi harmonikar Jernej Jaklič iz Novega mesta. Otvoritve so se udeležili člani ocenjevalnih komisij in tudi številni gostje, med njimi župani občin Šentjernej, Novo mesto in Trebnje, 24. Vinska kraljica Slovenije, cvičkova princesa in kralj cvička, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Jože Podgoršek, ki je ocenjevanje tudi simbolično odprl. V ZDVD smo veseli da je bilo letošnje število vzorcev večje od števila vzorcev lansko leto. Ocenjen je bil 501 vzorec, prispevali pa so jih članice in člani iz vseh 32 društev naše zveze. V kategoriji cvičkov, za naziv kralja cvička, je bilo 31 pridelovalcev. Ocenjevanje je tako kot lani potekalo nemoteno, pod strokovnim vodstvom predsednika ocenjevanja in direktorja KGZ Novo mesto Damijana Vrtina in tajnika Andreja Bajuka. 

kralji Malkovec

novi kralj cvička Matjaž Golob (desno), v družbi dveh kraljev cvička z Malkovca, Marjana Pirca (levo) in Andreja Tratarja (v sredini)

V sredo 12. maja, pa smo dolenjski vinogradniki dobili tudi novega kralja cvička, in sicer Matjaža Goloba iz DV Malkovec. Okronan bo na zaključni prireditvi 49. Tedna cvička, predvidoma v začetku julija. Po znanem novem kralju cvička smo delegacija ZDVD, cvičkova princesa Maja Vovko, kralj cvička Andrej Grabnar, predsednik in tajnik ocenjevalne komisije s sodelavkami, novega kralja tudi obiskali v njegovi kleti na Malkovcu. Obisku so se pridružili člani Društva vinogradnikov Malkovec, župan in podžupan občine Sevnice in predsednik KGZ Slovenije. Prve izjave novega kralja cvička so že povzeli tudi številni prisotni novinarji.

obisk pri novem kralju cvička na Malkovcu, 12. 5. 2021 (foto Rok Nose)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih