Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD).

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

50 let organiziranega vinogradništva na Dolenjskem!

18. junija 2022 bo minilo 50 let od ustanovitve Društva vinogradikov Dolenjske. Iz Društva vinogradnikov Dolenjska, ki je bilo 2. vinogradniško društvo v Sloveniji, so kasneje po Dolenjski in Posavju nastajala še druga vinogradniška društva, danes svoje skupne interese združujejo in udejanjajo tudi v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske. 

PRIPRAVE NA USTANOVITEV DRUŠTVA

Pri trgovskem podjetju Hmeljnik v Novem mestu so leta 1972 kot glavno dejavnost imeli promet z vinom, ukvarjali so se še z vinogradništvom in trsničarstvom. Ko se je z njimi povezal takratni referent Tit Doberšek, je dozorela ideja o povezavi dolenjskih vinogradnikov v skupnem društvu. Prva pobuda za društvo je bila podana na posvetu vinogradnikov v Kostanjevici, ki ga je jeseni 1971 sklical Agrokombinat Krško. Zamisel je dozorela na ocenjevanju vin Novomeško-Mokronoškega vinorodnega okoliša, 3. aprila 1972. leta.

Namen sestanka v hotelu Kandija v Novem mestu 3. aprila 1972 je bil priprava na ustanovitev dolenjskega vinogradniškega društva. Otvoril ga je Tit Doberšek in poudaril, da »iz svojega delovnega mesta opaža, da bi bilo nujno ustanoviti društvo, ki bi povezovalo vse vinogradnike …«. Povedal je, da je pravila dobil v Juršincih, kjer so vinogradniško društvo že ustanovili in jih z manjšimi korekcijami pripravil za obravnavo na ustanovnem občnem zboru. Navzoči so se obvezali, da bodo do 1. maja 1972 vsak na svojem področju pridobivali članstvo, ki naj bi se udeležilo ustanovnega občnega zbora. V zapisnik so zapisali še, da bi se ga moralo udeležiti vsaj 60 članov, ki pa so lahko tudi vinogradniki s starimi nasadi in manjši vinogradniki.

zapisnik 1

Prva stran zapisnika o pripravah na ustanovitev DV Dolenjska, z dne 3. 4. 1972.
(Pridobljeno iz osebnega arhiva Jožeta Peternela. Kopijo zapisnika 1. sestanka z namenom ustanovitve vinogradniškega društva na Dolenjskem je J. Peternelu posredoval Martin Cvelbar iz Novega mesta.)

Doberšek je z namenom dviga kvalitete spodbujal obnove vinogradov na Dolenjskem in ocenjevanja vin. Ocenjene cvičke je za Dolenjski list, 3. februarja 1972, kritično ocenil takole: »Precej vin je bilo zavrnjenih, ker so bile pri pijači primesi samorodnice, žvepla itd. Najbolj pa je teplo pridelovalce, da nimajo urejenega kletarjenja ... Zanimivo je, da večina pridela grozdje odlične kakovosti, vendar potem ne zna iz njega iztisniti dobrega vina.«

Alfonz Čučnik, takratni direktor Hmeljnika, se je spominjal: «Če smo si želeli, da bi se tudi na Dolenjskem kaj naredilo na področju vinogradništva, smo se morali organizirati. S Titom Doberškom sva se odpeljala k Janezu Toplaku v Juršince v Slovenskih goricah, kjer so se ravno takrat pripravljali na ustanovitev društva. Po zgledu njihovih pravil smo naredili naša in za 18. junij 1972 sklicali ustanovni občni zbor v prostorih hotela Otočec. Ustanovitev društva je med dolenjskimi vinogradniki naletela na velik odmev, pa tudi takratni politiki so bili veseli, da se je pričelo premikati, saj so čez dolenjsko vinogradništvo že zdavnaj naredili križ. Žalostno je bilo gledati, kako je propadla cepljenka, po najboljših legah pa se je šopirila samorodnica. Vedeli smo, da takšna organiziranost prinaša lepše čase tudi za dolenjsko vinogradništvo.«

USTANOVITEV DRUŠTVA

Ustanovni zbor Društva vinogradnikov Dolenjske je bil 18. 6. 1972 na Otočcu. Sprejeta so bila usklajena pravila delovanja. Za predsednika je bil izvoljen Martin Cvelbar, za podpredsednika pa Alfonz Čučnik. Prvi predstavniki podružnic so postali Jože Peternel za Sevnico, Ivan Pungerčar za Malkovec, Ignac Škoda za Trebnje, Anton Medja za Šmarjeto in Jože Frelih za Šentrupert. Kot gonilna sila društva je bil aktivno vključen še Tit Doberšek.

O ustanovitvi Društva vinogradnikov Dolenjske je v članku »Združevanje in sodelovanje – V prid slovesu cvička« 22. junija 1972, poročal Dolenjski list:

»Pospeševati razvoj dolenjskega vinogradništva, združevati vinogradnike v tem prizadevanju, to je poglavitni namen za ustanovitev vinogradniškega društva, katerega občni zbor je bil v nedeljo, 18. junija, na Otočcu. To je drugo vinogradniško društvo v Sloveniji; kako resno nameravajo dolenjski vinogradniki sodelovati v njem, dokazuje že udeležba, saj se je zbora od 120 povabljenih udeležilo 97 ljudi. Vinogradniško društvo bo združevalo vinogradnike Novomeško-Mokronoškega vinogradniškega okoliša, kar pomeni, da obsega občine Novo mesto, Trebnje in Sevnica.

V izvoljenem 17-članskem upravnem odboru, ki ga bo vodil predsednik Martin Cvelbar iz Novega mesta, so predstavniki iz vseh teh občin. Na občnem zboru so izvolili tudi 5-članski izvršni odbor, za podpredsednika društva so izbrali Alfonza Čučnika, za tajnika pa Franca Avsca. Po strokovni plati bo delo društva vodil Tit Doberšek, kmetijski inšpektor iz Novega mesta. Sprejeli so pravila društva, kjer je natanko določeno, kakšne so pristojnosti društva vinogradnikov in njegovih članov. Na zboru je bilo izrečenih več kritičnih besed na račun dosedanjega mačehovskega odnosa do vinogradništva in vinogradnika. Posebno udeleženci z Malkovca so ostro grajali spreminjanje imena cvička v marvin in poudarjali, da je naloga društva prizadevati se za sloves cvička, te posebnosti dolenjske zemlje in dolenjskega podnebja. Na zboru so bili nezadovoljni, ker ni bilo predstavnikov kmetijskih organizacij in kmetijske šole, čeravno so bili povabljeni.«

Rezultati dela številnih vinogradniških društev, ki izhajajo iz vizije in poslanstva Društva vinogradnikov Dolenjska, se kažejo v nespornem dvigu kakovosti pridelanih vin v zadnjih desetletjih, ohranjanju in nadaljevanju vinogradniške tradicije. Ustanovitev Društva vinogradnikov Dolenjske pred petimi desetletji in širitev njegovega delovanja iz Novega mesta na bližnje občine je bila zato pomembna prelomnica. 

Čestitke vinogradnicam in vinogradnikom ob pomembnem jubileju!

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih