Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

ZAČETEK OCENJEVANJA VIN PRED 42. TEDNOM CVIČKA

V Kostanjevici na Krki se je v sredo, 23. aprila dopoldan, pričelo ocenjevanje vin – tradicionalna prireditev dolenjskih vinogradnikov, ki poteka pred 42. Tednom cvička. Na letošnjem ocenjevanju sodeluje 31 vinogradniških društev, včlanjenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, ki so 15. aprila v presojo degustacijskim komisijam zaupali 786 vzorcev vin, od tega 413 cvičkov.

Število vzorcev je nekoliko manjše kot v prejšnjih letih, je povedal predsednik ocenjevanja Samo Hudoklin, za dolenjske vinogradnike pa je spodbudna novica, da se je delež zastopanosti cvičkov iz povprečja zadnjih let, ki je znašalo 43 %, letos zvišal na 52,5 %. Vina bodo ocenjena skladno s Pravilnikom o ocenjevanju vin ZDVD, za cvičke pa bo upoštevan tudi Pravilnik o vinu cviček PTP.

Po glasbeni točki in Hvalnici cvičku Toneta Pavčka, ki jo je doživeto povzela Lea-Marija Colarič-Jakše - prva cvičkova princesa, so zbrane degustatorje, predstavnike medijev in organizatorje nagovorili: Matjaž Jakše - predsednik ZDVD, Ladko Petretič - podžupan občine Kostanjevica na Krki, Jože Simončič - direktor KGZ Novo mesto, Stane Tomazin - predsednik DV Kostanjevica na Krki, Robert Jarkovič – aktualni Kralj cvička in Samo Hudoklin - predsednik ocenjevalne komisije. Kot sta zatrdila podžupan občine in predsednik Društva vinogradnikov so v Kostanjevici ponosni, da se prireditev tedna cvička vrača v njihov kraj, zavedajo pa se odgovornosti in zaupanja dolenjskih vinogradnikov, kar organizatorje dodatno zavezuje, da se bodo kar najbolj potrudili.

Vina bodo vsak dan ocenjevale tri degustacijske komisije, cvičke isti ocenjevalci, ki bodo zadnji dan kralja dokončno izbrali med najboljšimi vzorci dolenjskega posebneža. Kandidatov za Kralja cvička je sicer 73, kljub manjšemu številu vzorcev kar 20 več kot lansko leto. Kandidati za kralja morajo poleg kemijskih in senzoričnih kriterijev zadovoljiti še dva pogoja: razpolagati morajo z najmanj 1500 litri ocenjenega vina in imeti vino ustrezno prijavljeno v evidenci. Ocenjevanje vin bo končano v naslednjih treh dneh, Kralj cvička pa bo, kot je pojasnil Samo Hudoklin, znan v petek, 25. aprila. O rezultatih ocenjevanja bomo poročali na naši spletni strani.

Glavnina prireditev 42. Tedna cvička se bo v Kostanjevici na Krki odvijala zadnji majski vikend, v dneh od 30. maja do 1. junija. Navidenje v Kostanjevici na Krki, na 42. tednu cvička!

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih