Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Teden cvička za letos končan

kralj princesa2014V Kostanjevici na Krki je bila danes končana tridnevna odmevna prireditev 42. Teden cvička. V petek, 30. maja smo vinogradnice in vinogradniki, včlanjeni v 32 vinogradniških društev vinorodnega okoliša Dolenjska, sodelovali v veličastni povorki. Okronali smo novega kralja cvička - Janeza Colnerja in svečano razglasili novega ambasadorja cvička, Jožeta Žuro. Tudi sobota je, kljub hladnejšemu vremenu, privabila številne obiskovalce, večer pa je minil v znamenju izbora 16. cvičkove princese. Izmed štirih kandidatk (te so bile Dragica Ribič, Katja Miklavčič, Eva Somrak in Maja Žibert) je sedemčlanska ocenjevalna komisija, ki jo je vodil Miran Jurak - podpredsednik ZDVD, po nastopu pred zbrano publiko in odgovarjanju na številna vprašanja, izbrala Majo Žibert iz Bistrice pri Šentrupertu. 

V nedeljo, 1. junija, pa je pred svečano podelitvijo najvidnejših odličij na ocenjevanju vin, potekala še redna letna skupščina ZDVD.

Delegati na skupščini so se na začetku z minuto molka poklonili spominu nedavno preminulega predsednika DV Sevnica - Boštanj, Franca Košaka in vseh drugih preminulih članov. Predsednik ZDVD Matjaž Jakše in podpredsednik Miran Jurak sta se zahvalila zdaj že bivšemu kralju cvička Robertu Jarkoviču in bivši cvičkovi princesi Andreji Simeonov. Poudarila sta njun doprinos pri promociji dolenjskega vinogradništva, naših vin in naše vinogradniške tradicije in uspešno poslanstvo v imenu zveze zaželela tudi novim članov cvičkovega dvora - kralju, princesi in ambasadorju. Skupščina je soglasno sprejela poročila predsednika, blagajnika in nadzornega odbora, sprejela je tudi program dela. Poudarjeni so bili glavni dosežki zveze zadnjega leta. Poleg uspele organizacije 42. tedna cvička je Zveza društev vinogradnikov Dolenjske med drugim na sejmu AGRA v Gornji Radgoni na odmevnem protestu odgovorne uspešno opozorila na neodgovorno in nepravično izračunavanje katastrskega dohodka. V razpravo se je vključil poslanec DZ Zvone Lah in pojasnil nekatera dejstva, povezana s tem. Delegati so razpravljali še glede sodelovanja na prireditvi "Pohod po Slakovi poti", ki ga organizira DV Trška gora.

Skupščino so poleg novega kralja, princese, ambasadorja pozdravili še podžupan Občine Kostanjevica na Krki Lado Petretič in Lea-Marija Colarič-Jakše, ki se je zahvalila vsem za sooblikovanje monografije "Cviček v dolenjski deželi turizma".

KZ Krško je v imenu Konzorcija cviček ptp v kleti nekdanjega cisterjanskega samostana prisotne delegate pogostila s cvičkom in prigrizkom. Nekaj utrinkov iz današnje skupščine si lahko ogledate v fotoreportaži.

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske se iskreno zahvaljuje vsem, ki ste nam pomagali pri organizaciji zahtevne prireditve, v prvi vrsti DV Kostanjevica na Krki in Občini Kostanjevica na Krki. Nasvidenje naslednje leto, na 43. tednu cvička!

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih