Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 aktualno2

 KGZ NOVO MESTO color 1

Dozorevanje grozdja>>>

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Monografija »42. Teden cvička – Cviček v dolenjski deželi turizma«

monografijaOb prireditvi 42. Teden cvička, ki je v maju 2014 potekala v Kostanjevici na Krki, je bila izdana strokovna monografija »42. Teden cvička – Cviček v dolenjski deželi turizma«, glavna urednica publikacije je bila Lea-Marija Colarič-Jakše. Dragoceni dokument bralca popelje do vinogradniških društev, združenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, kar dvaintridesetih jih je, se dotakne ocenjevanja vin, analizira dosedanje prireditve Tedeno cvička ter predstavi cvičkov dvor. Monografija odpira tudi mnoga strokovna področja dediščine in vinogradništva na Dolenjskem, vinskih poti, različnih priložnosti cvička in razvoja zidaniškega ter cvičkovega turizma, pri čemer sta poudarjeni toplina gostoljubja in vrednota prostovoljstva, ki združujeta ljudi.
 
Na naši spletni strani vam je od sedaj na voljo tudi različica v elektronski obliki, uživajte v branju! Prenos datoteke (pdf, 7,4 MB)>>>
 
Recenzija publikacije je bila septembra 2014 objavljena v mednarodni znastveni reviji "Media, Culture and Public Relations", ki publicira dela iz področij družbenih, humanističnih in interdisciplinarnih znanosti. Recentijo najdete na povezavi, TUKAJ.
 
Avtorica recenzije, doc. dr. Vlasta Kučiš, delo med drugim opiše kot zanimiv in izviren vinogradniško-turistični vodnik, ki so ga pripravili delavni turistični in vinogradniški strokovnjaki: doc. dr. sc. Božidar Veljković, doc. dr. Marko Koščak, mr. sc. Lea-Marija Colarić-Jakše, Matjaž Jakše, Stane Tomazin in Matej Kuhar. Publikacijo priporoči široki paleti uporabnikom, turistom, študentom turizma, agronomije, kulture in menedžmenta na vseh stopnjah študija, ki v ožjem ali širšem smislu proučujejo vinogradništvo, turizem, kulturo in komunikativni menedžment.
tribuna, nov14

Monografija je bila predstavljena tudi v Brežicah, na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru, kjer je 27. novembra 2014 potekala javna tribuna o pomenu ustvarjanja znanstvenega in strokovnega gradiva za študij in razvoj turizma. Oblikovali so jo eminentni profesorji in strokovnjaki iz področja turizma, in sicer:
- član Evropske akademije znanosti in umetnosti, red. prof. dr. Mario Plenković;
- Lea-Marija Colarič-Jakše, mag. tur.;
- izr. prof. dr. Milan Ambrož;
- izr. prof. dr. Tadeja Jere Jakulin;
- doc. dr. Božidar Veljković;
- red. prof. ddr. Marija Ovsenik;
- doc. dr. Marko Koščak (navedeni po sedežnem redu na fotografiji desno).

Navzoče goste iz turističnega gospodarstva, akademskih krogov in študente so ob tej priložnosti pozdravili dekan Fakultete za turizem Univerze v Mariboru doc. dr. Božidar Veljković, župan občine Brežice Ivan Molan ter direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Marjan Hribar. Vsi govorniki so poudarili velik pomen pridobitve novega študijskega gradiva, ki je v prvi vrsti namenjen študentom, kajti mladi so tisti, ki sprejemajo zapisano znanje, z njim rastejo ter ki bodo pridobljeno znanje nadgradili z lastnim kvalitetnim delom v turizmu, hkrati pa predstavljeno študijsko gradivo pomeni tudi dobro podporo strokovni praksi.

Med študijskimi gradivi iz področja turizma je bila posebej izpostavljena tudi Strokovna monografija 42. teden cvička-Cviček v dolenjski deželi turizma, ki jo je podrobno predstavil recenzent izr. prof. dr. Milan Ambrož ter poudaril, da je potrebno za vzdržni razvoj turizma nenehno krepiti socialni kapital, ki ga uresničujejo vsi socialni akterji s povezovanjem kulturne dediščine z drugimi značilnostmi turistične destinacije. Prof. dr. Ambrož meni, da pri tem igra pomembno vlogo cviček, ki je del turistične dediščine in integralni proizvod, ki je nastal kot izid ustvarjalnega kapitala različnih akterjev na področju vinarstva.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih