Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 aktualno2

 KGZ NOVO MESTO color 1

Dozorevanje grozdja>>>

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Program dogodkov v sklopu 43. Tedna cvička

V Kostanjevici na Krki bo v času od 29. do 31. maja 2015 potekala največja prireditev dolenjskih vinogradnikov, 43. Teden cvička. Nosilec tradicionalne prireditve je Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, ki jo sestavlja 32 dolenjskih društev z okoli 6.000 člani. Izvedbo prireditve je tudi v letošnjem letu zaupala Društvu vinogradnikov Kostanjevica na Krki.tc2014

Kot je povedal predsednik Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki Stane Tomazin, člani društva že pripravljajo vsebine dogajanja. Celoten grozd dogodkov bo poleg ocenjevanja vin in strokovnih predavanj sestavljen tudi iz povorke vinogradnikov iz 32 dolenjskih društev, prikazom etnološke opreme, opravil v vinogradih, kmetijske mehanizacije, sejma rokodelskih izdelkov, podelitve priznanj najboljšim vinogradnikom, družabnih dogodkov za odrasle, animacijskih programov za otroke, pesmi, plesa in glasbe, eno-gastronomske ponudbe, skratka iz sladkih jagod za vse okuse.

Letos je že drugo leto v to tradicionalno prireditev vpeta tudi Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, ki daje sami prireditvi neko novo dodano vrednost. Kot je povedal dekan doc. dr. Božidar Veljković, tudi letos nastaja publikacijo, strokovna monografija, v kateri bodo zbrane vsebine iz področja vinogradništva, vinarstva, dediščine in vključenosti vina v turistično ponudbo. Strokovna monografija bo predstavljena na Akademiji cvičkovega turizma, pri kreiranju posameznih vsebin prireditve pa so v okviru praktičnega usposabljanja vključeni tudi študentje.

Kot je poudaril predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, bo letošnje leto v okviru Tedna cvička veliko dogodkov, ki bodo razpršeni po celotnem vinorodnem okolišu Dolenjske, in sicer:

 • 10.4.2015 ob 10.00 - Novinarska konferenca za prireditev 43. Teden cvička v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.
 • 14.4.2015 od 14.00 do 18.00 - Sprejem vzorcev vin v gostilni Žolnir Kostanjevica na Krki za ocenjevanje na 43. Tednu cvička.
 • 17.4.2015 ob 17.00 - Otvoritev Deželne vinoteke Bohuslava Skalickega, Grad Grm (Organizator:Zavod za turizem Novo mesto in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto).
 • 22. do 24.4.2015- Ocenjevanje vin na 43. Tednu cvička v gostilni Žolnir Kostanjevica na Krki.
 • 24.4.2015 ob 19.00 - Novomeška salamijada v Gostišču na Trgu (Organizator: Grm Novo mesto - Center biotehnike in turizma, Zavod za turizem Novo mesto).
 • 9.5.2015 - 4. Pohod po Slakovi poti in 9. Revija harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije, začetek pohoda ob 9.30 uri, Bajnof pod Trško goro, Sevno 13, ob 11.00 kulturna slovesnost pri cerkvi Marijinega vnebovzetja na Trški gori (Organizator: Zavod za turizem Novo mesto, Turistična zveza Dolenjske in Bele krajine, Društvo vinogradnikov Trška gora Novo mesto).
 • 21.5.2015 ob 18.00- Strokovno predavanje za vinogradnike v ambasadi cvička na Raki na temoStanje vinogradništva in obnove na Dolenjskem, subvencije za obnove vinogradov (Izvajalca: Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano).
 • 22.5.2015 - Kulinarična delavnica s kulinaričnim večerom znanih slovenskih kuharjev v gostišču Kmečki hram Kostanjevica na Krki (Organizator: Jože Rozman, publicist in slovenski vinski svetovalec z gostiščem Kmečki hram).
 • 23.5.2015 ob 19.00 - Srečanje vinogradniških zborov in skupin Dolenjske v Kulturnem domu Trebnje (Organizator: Pevski zbor vinogradnikov Čatež pod Zaplazom).
 • 26.5.2015 - Degustacija najbolje ocenjenih vin iz 43. Tedna cvička v Deželni vinoteki Bohuslava Skalickega na Gradu Grm Novo Mesto v družbi kralja cvička in cvičkove princese (Organizator: Zavod za turizem Novo mesto).
 • 28.5.2015 ob 18.00 - Akademija cvičkovega turizma v Posavskem muzeju Brežice (Organizator: Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru) in izid strokovne monografije Zveze društev vinogradnikov Dolenjske ob 43. Tednu cvička.
 • 6.6.2015 ob 18.00 - Mali festival modre frankinje: Pokušina najboljših vzorcev modre frankinje iz 43. Tedna cvička v starem mestnem jedru Sevnice (Organizator: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica).

Osrednji dnevi prireditve pa se bodo odvili v času od 29. do 31.5.2015. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske pripravlja naslednji program:

Petek, 29.05.2015
17.30 - Povorka vinogradniških društev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske po otoku Kostanjevice na Krki
19.00 - Svečana otvoritev 43. Tedna cvička
21.00 - Razglasitev kralja cvička
21.30 - Imenovanje ambasadorja cvička
22.00 - Zabava z ansamblom Jerneja Kolarja
23.30 – Gostja večera Nuša Derenda

Sobota, 30.05.2015
20.00 - Začetek prireditve z ansamblom Tanje Žagar
21.00 - Uradna predstavitev komisije in kandidatk za cvičkovo princeso
22.00 - Izbor 17. cvičkove princese
23.00 - Razglasitev 17. cvičkove princese

Nedelja, 31.5.2015
14.00 - Zabava z ansamblom Drakslerji ter otroški program, kulturni program
14.00 - Skupščina Zveze društev vinogradnikov Dolenjske v galeriji Božidar Jakac Kostanjevice na Krki
16.30 - Začetek prireditve na prireditvenem prostoru
17.00 - Podelitev priznanj vinogradnikom ob 43. Tednu cvička
18.00 - Vinogradniške igre
21.00 - Zaključek prireditve

Ravno ta pestrost in razpršenost dogodkov v okviru prireditve je tudi posebnost letošnjega 43. Tedna cvička, je poudaril podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak.

V času prireditve bo potekala degustacija vin v gostišču Kmečki hram in na Oražnovi ulici (Mali plac) poleg hramov in stojnic, kjer bo tudi sejem kmetijsko-vinogradniške opreme. Na prireditvenem prostoru pa bodo potekale tudi vodene degustacije vin. Vse dni prireditve bo možnost ogleda Galerije Božidar Jakac, Kostanjeviške jame, Krakovskega gozda s pragozdom, vodenje po mestnem jedru Kostanjevice na Krki, čolnarjenje po reki Krki, kolesarjenje po cvičkovi poti, razstava fotografij na tematiko vinogradništva (Organizator: Marjan Jerele) in ogled ostale turistične ponudbe v okolici.

 

~ DOBRODOŠLI NA 43. TEDNU CVIČKA, V KOSTANJEVICI NA KRKI! ~

teden-cvicka

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih