Iskanje

 

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. predsednik ZDVD 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  urednik spletne strani 

 

drugi kontakti>>>

 

  
 

 

 

 

cvicek3

 

 

"Božja kaplja troedina -
cviček -
vino imenitno,
suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,
frankinja in kraljevina,

pivcu in pevcu se prileže,
jezik in srce razveže,

in četudi ni za maše,
zmeraj paše,

ker je naše, vino nežno,
živo, sveže."

Ambasador cvička -
Tone Pavček
v "Hvalnici cvičku"

 

 

 

 

 Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

TPV logo

 

KGZ NOVO MESTO color 1

 

 MF PROJEKT logo crop

 

 

 

 

 

naslo01Dobrodošli na spletni strani Zveze društev
vinogradnikov Dolenjske (ZDVD)!

Naša zveza združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja zaradi uresničevanja skupnih interesov na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža cvička in ostalih vin s tega območja.

V ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov.

Sprejem cvičkove princese in kralja cvička na Trški gori

Društvo vinogradnikov Trška gora je v petek, 12. junija 2015 na Trški gori slovesno praznovalo 880 letnico prve omembe Trške gore v uradnih listinah in priredilo slavnostni sprejem za 17. cvičkovo princeso – njihovo članico Evo Somrak ter kralja cvička Franca Kobeta. Krone sta si priborila na minulem 43. Tednu cvička v Kostanjevici na Krki. Slovesno je bil podpisan dogovor o delovanju cvičkove princese in kralja cvička med Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske in Društvom vinogradnikov Trška gora. Na prireditvi je novi cvičkovi princesi, direktor Avtohiše BERUS Boštjan Berus, slovesno predal ključe novega sponzorskega osebnega avtomobila.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Mestne občine Novo mesto, gospod Gregor Macedoni, goste pa sta pozdravila tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše in predsednik Društva vinogradnikov Trška gora Jože Bašelj. Praznovanje 880 letnice Trške gore spada tudi v sklop praznovanj ob 650. letnici Novega mesta, saj je bila Trška gora vedno v tesni povezavi z Novim mestom. Prvič je bila omenjena v uradnih listinah 7. julija 1135, ko je ustanovitelj stiškega samostana, oglejski patrirarh Peregrin, podpisal ustanovno listino, s katero je samostanu podaril tudi kraj Wingarten. Ime kraja se je skozi zgodovino spreminjalo v Wimperg, Weinperg in tudi Stadperg. Kot je nesporno dokazal zgodovinar Jože M. Grebenc, so to bila imena za današnjo Trško goro.

880-letnico prav tako praznuje današnji Bajnof, takratni Weinhoff z vinsko kletjo, v kateri so kletarili trškogorska vina, najboljša na Dolenjskem, kot je omenjal in hvalil Valvazor. Trška gora je bila že od nekdaj močno povezana z Novim mestom, saj je dajala ustvarjalni navdih mnogim znanim novomeščanomm, s tem je igrala pomembno vlogo v 650-letni zgodovini Novega mesta. Tu so iskali svoj navdih ali si nabirali novih moči znani novomeščani kot na primer, Ferdinand Seidl - naravoslovec in geolog, Luka Pintar - literarni zgodovinar, jezikoslovec in bibliotekar, Marjan Kozina - glasbeni pedagog in skladatelj, ki je imel na Trški gori tudi svojo zidanico kjer je tudi ustvarjal. Pa Danilo Bučar - skladatelj, dirigent in igralec, med drugim avtor operete "Na Trški gori" in znani vinogradniški strokovnjak, Tit Doberšek. Na Trški gori so ustvarjali tudi narodno zabavni glasbeniki, med njimi legenda Lojze Slak – prvi ambasador cvička s Trške gore, Henček Burkat in še vedno ustvarjalen Franc Potočar, vsi tudi člani društva vinogradnikov Trška gora.

(tekst Jože Bašelj, foto Miran Mencin)

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih